El 73% dels catalans estan orgullosos de ser-ho però menys de la meitat s'enorgulleixen de ser espanyols

Els votants d'ERC, Junts, la CUP i Vox puntuen per sota del 5 el nivell de la democràcia a Espanya

Dos nois llueixen banderes independentistes i espanyoles.
Dos nois llueixen banderes independentistes i espanyoles. | ACN
21 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:15h
Una clara majoria de població de Catalunya se sent orgullosa de ser catalana. Així ho reflecteix l'Enquesta sobre valors a Catalunya del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentada aquest dimecres. Segons aquesta, un 42% afirma estar molt orgullós de ser català i un altre 31% n'està orgullós. En canvi, tan sols un 46% respon que està orgullós o molt orgullós de ser espanyol, mentre que un 63% ho està de ser europeu.

En tots els casos, els nivells d'orgull més elevat es troben en les franges més joves (de 16 a 24 anys) i més altes (a partir de 50 o 64 anys). Els nois menors de 25 anys, de fet, són els únics que majoritàriament estan orgullosos de ser espanyols (52%). A banda, lògicament, de la simpatia de partit, el que fa variar més el nivell d'orgull de ser espanyol són el nivell d'estudis. El percentatge és elevat entre els enquestats amb estudis obligatoris o inferiors (59%) i cau entre els que tenen secundaris postobligatoris (43%) i, especialment, si en tenen de superiors (33%). En el cas català o europeu, això no és gaire rellevant.

Tot i això, l'orgull de ser català ha caigut respecte una enquesta similar del CEO de l'any 2018. Llavors, un 82% se'n sentia orgullós o molt orgullós, gairebé 10 punts més. El descens, però, no es deu al fet que augmenti la quantitat d'enquestats que se'n senten poc o gens orgullosos, els quals es mantenen en l'11%. En canvi, augmenten quasi 10 punts aquells que afirmen que no són catalans, possiblement per l'augment de població migrada que ha arribat els darrers anys, segons ha apuntat el director del CEO, Jordi Muñoz.

El sondeig també pregunta pel nivell de democràcia que es percep en els governs català, espanyol i europeu, en una escala d'1 a 10. La nota és més elevada en el cas de Catalunya (5,8) que en el d'Espanya (5,3), tot i que, en aquest segon cas, els simpatitzants d'ERC, Junts, la CUP i també Vox puntuen per sota del 5. Pel que fa al govern català, només les bases de l'extrema dreta no arriben al 5.

Les respostes a l'enquesta es van recollir entre el 29 de setembre i el 30 de novembre de l'any passat, entre població catalana de 16 anys i més. Els qüestionaris es van respondre en línia i per carta —tal com és cada cop més habitual en els sondejos del CEO— i se'n van rebre 7.685 respostes.