Aragonès sosté que Puigdemont busca una «restitució personal» el 12-M

El president de la Generalitat anuncia que dilluns tornarà al Senat per defensar l'amnistia: "Sempre ve de gust trolejar el PP"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès | ACN
04 d'abril del 2024
Actualitzat a les 19:45h

Si d'una cosa es parla sovint a les reunions a la seu d'ERC del carrer Calàbria, és de trobar la manera perquè aquesta campanya no vagi d'una reacció a tot allò que posi damunt la taula el candidat de Junts, Carles Puigdemont. Però malgrat que aquesta sigui la voluntat dels estrategs republicans, la insistència mediàtica els porta a reaccionar-hi constantment. Ha tornat a passar aquest dijous, i ha estat concretament en resposta a les paraules que va pronunciar Puigdemont la setmana passada, quan va assegurar que es presenta per "restituir la presidència". Aragonès rebutja que aquesta sigui una realitat i emmarca les voluntats del fundador de Junts en una "restitució personal" però no "institucional". 

Així ho ha declarat el cap de l'executiu en una entrevista a la Ser Catalunya, en la qual ha reivindicat que tant ell com l'expresident de la Generalitat Quim Torra van ser "presidents legítims", escollits per Parlament i de fet, amb els vots de Junts. Puigdemont fer aquestes declaracions just fa una setmana des d'Elna, quan va oficialitzar que es presentava a la cursa del 12-M per restituir una presidència "il·legalment destituïda". En l'entrevista, Aragonès també ha furgat en els girs de volant de Junts, que fa 10 mesos deia que negociar amb l'Estat era "renunciar" i ara dialoguen amb Pedro Sánchez. Davant d'això, ha demanat el vot per ell, que es garantia perquè l'estratègia negociadora continuï: "Amb Salvador Illa no hi haurà continuïtat en el procés de negociació, i per part de Puigdemont no ho sabem. Jo sempre he defensat el mateix".

El president de la Generalitat, que intenta no aclarir amb qui li agradaria governar després del 12-M, ha insistit que espera tenir el "màxim suport" per "dependre al mínim" de les altres formacions. Però investirà Illa? "Tenim un projecte absolutament distant", ha assegurat, i ha assegurat que veu molt difícil un acord amb el PSC perquè en l'horitzó nacional les propostes estan profundament allunyades, principalment perquè els socialistes es neguen al referèndum. "Diuen no a tot", ha reblat.

Sobre el referèndum, que precisament Aragonès ha tornat a plantejar aquesta setmana encaixat en una proposta constitucional, el president de la Generalitat ha insistit que és viable per molt que Sánchez s'hi negui, com ja es va negar amb l'amnistia. Concretament, Aragonès planteja que la ciutadania voti a través de l'article 92 de la carta magna. Ara bé, què canvia amb quan l'independentisme va plantejar la votació, ara fa anys? "El context polític és diferent. Fa 10 anys el govern de l'Estat tancava la porta a qualsevol mena de diàleg i ara seu a la taula de negociació. El context és més favorable". 

En paral·lel, el líder republicà ha explicat que dilluns tornarà al Senat, com ja va fer l'octubre del 2023, per a defensar l'amnistia. Hi ha convocada la comissió general de les comunitats autònomes, en la qual es votarà un informe impulsat pel PP que sosté que l'amnistia és un "cop mortal per a l'Estat constitucional i autonòmic". "Com a independentista, republicà i d'esquerres trolejar el PP sempre ve de gust", ha assegurat el president. Així mateix, ha plantejat que l'amnistia s'ha de defensar "a tot arreu" i ha assegurat que "no li fa por" fer-ho en un "terreny hostil" com és el Senat, on els populars tenen majoria absoluta.