Manuel Bustos seurà al banc dels acusats el 9 de novembre

La Fiscalia i l'acusació popular demanen dos anys d'inhabilitació especial per a cadascun dels tres implicats en un delicte d'omissió del deure de perseguir delictes

Nació
28 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:26h
Una concentració davant dels jutjats de Sabadell
Una concentració davant dels jutjats de Sabadell | Albert Segura
El judici pel cas Mercuri ja té data. L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, serà un dels tres implicats que seuran al banc dels acusats en el Jutjat Penal número 2 de Sabadell els dies 9, 10, 27 i 28 de novembre. 

En concret, es jutjarà la peça 33 del cas Mercuri, la que es considera l'origen del cas de corrupció que ha esquitxat Sabadell els últims anys. Aquesta peça investiga un delicte d'omissió del deure de perseguir delictes per una reunió en què es va dissuadir una persona de revelar unes gravacions que demostraven que un exregidor del PP estava implicat en un delicte de suborns.

A banda de Bustos, com a autor material del delicte, al banc dels acusats l'acompanyaran Josep Miquel Duran, exintendent de la Policia Municipal de Sabadell, també autor material, i Manuel Somoza, exdirector de l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sabadell, com a cooperador necessari.

El Ministeri Fiscal i l'acusació popular demanen dos anys d'inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic en l'administració, ja sigui per designació o per oposició pública.


Quins fets es jutjaran? 

Els fets investigats van tenir lloc el 3 de juny de 2010. Es tracta d'una reunió, promoguda per Bustos i organitzada per Somoza, en què es volia convèncer l'empresari Jordi Ríos que no fes públic el contingut d'unes gravacions que desvelaven que l'exregidor del PP Jordi Soriano estava implicat en un delicte de suborn, pel fet d'obtenir comissions d'empresaris a canvi de concessions d'obres públiques.

Tot i aquest intent d'amagar els fets, finalment van ser denunciats, i, de fet, es consideren l'origen del cas Mercuri. La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció assegura que es tracta d'un judici important per aquest motiu, i perquè "qui comet el delicte és un càrrec públic i màxim responsable institucional de la ciutat i uns alts funcionaris". A més, és el primer judici del cas Mercuri que se celebra a Sabadell.

L'anunci de la data de judici oral d'aquesta peça arriba tot just uns dies després que el jutge tanqués la investigació de les peces 21 i 31, que fan referència a obres irregulars encarregades per l'alcalde i a la contractació de persones afins al PSC per al Consorci de Gestió de Residus del Vallès i l'AMB.