Quan a principis del 2022 van decidir començar a pensar de quina manera podrien celebrar el seu vintè aniversari, en cap cas s'esperaven que el que acabarien fent seria encendre l'espurna d'un festival que tot apunta que s'acabarà convertint en un dels més importants de l'Estat dintre del sector de la cervesa artesana. Només cal fer un cop d'ull al cartell d'enguany: trenta cerveseres de prestigi convidades, quinze de les quals provinents de diversos països europeus. I és que fa molt temps que LaTaverna dels Predicadors està posada en cos i ànima a divulgar la cultura cervesera a la ciutat de Manresa: des del seu petit local al recòndit carrer dels Predicadors, han estat els ambaixadors, durant més de dues dècades, d'una manera d'entendre aquesta beguda que va molt més enllà del seu gust.
Qui hi hagi anat alguna vegada segur que ja s'hi haurà trobat, però un dels trets més idiosincràtics de l'establiment és que la gent que el porta pot passar-se hores explicant d'on venen i què fa especials les cerveses que tenen. "Més que una feina, és una passió", somriu Èric Prenyanosa, propietari del local, que celebra la "gran família" que La Taverna (perquè els més assidus n'hi diuen així, La Taverna) ha aconseguit formar; una família molt nombrosa i variada que "ens ha permès viure moments preciosos". És el poder que té la cervesa: "Aconsegueix crear comunitat i comunió", subratlla.
És per això que l'any passat, coincidint amb el vintè aniversari de l'obertura del local, els seus responsables van decidir organitzar alguna cosa especial que no només celebrés l'efemèride sinó que també reconegués i agraís la fidelitat de la gent que feia possible que el negoci seguís dempeus. Una premissa, sens dubte, era que la cervesa (artesana, és clar!) havia de ser-ne la principal protagonista. L'altra, que el lloc on es dugués a terme la celebració pogués acollir més gent que la cap a La Taverna. En aquest sentit, Prenyanosa i la resta de l'equip (entre el qual s'hi troben la seva mare i la seva germana, "dues peces claus", puntualitza) van posar-se a treballar per aconseguir bastir un cartell de cerveses el més ampli possible i per trobar un espai que s'adigués a les seves necessitats.
El primer objectiu el van assolir prou de pressa: "Són molts anys dintre del sector, i coneixem molts cervesers que de seguida ens van dir que ja podíem comptar amb ells", explica el propietari. La segona fita també va arribar a bon port: L'Anònima seria l'escenari del que en un primer moment batejarien amb el nom de Festival de Cervesa, perquè "la nostra intenció era que fos un esdeveniment aïllat i puntual per a celebrar els vint anys de vida".
El que va passar aquell 12 de novembre del 2022, però, va superar totes les expectatives: "Quan vam obrir portes i vam veure aquella cua interminable, vam al·lucinar", recorda Prenyanosa, que afegeix que "des de les sis de la tarda fins a les deu del vespre, la gent es va haver d'esperar una hora i mitja per poder entrar al recinte". El que s'havia gestat com una celebració sense massa pretencions, havia agafat la dimensió de gran succés. "Van passar pel Festival més de 3.000 persones, sense comptar les que van marxar de la cua", se sorpren encara el responsable del negoci.
Repetir l'experiència i consolidar-se com a festival de referència
"No havien passat ni vint-i-quatre hores, que la gent ens enviava missatges dient-nos que, si us plau, l'any vinent repetíssim la festa", relata. De fet, l'èxit havia estat majúscul, no només per l'assistència sinó també perquè "no hi va haver cap problema d'aldarulls, ni de seguretat, ni amb els veïns". L'ambient que es va respirar al llarg de tota la jornada, comenta, "va ser súper sa i familiar", i és que "allà, la gent, no venia a emborratxar-se; venia a conèixer i a degustar les cerveses que hi havia".
La primera edició del Festival dels Predicadors va reunir més de 3.000 persones a l'Anònima Foto: TdP
Amb aquell precedent tan positiu i amb el gran feedback que havien rebut, els de La Taverna van començar a plantejar-se que potser era una bona idea això de repetir el format l'any següent. I potser l'altre, i l'altre també. Al cap i a la fi, en el calendari de celebracions manresà no hi havia cap festa dedicada a la beguda en qüestió... Sí, ho tenien decidit: crearien un festival cerveser amb projecció de consolidar-se no només a la ciutat ni a la comarca, sinó arreu d'Europa.
I això és el que han estat fent aquest 2023: treballar per aconseguir una proposta encara més potent i completa que la de l'any passat, amb una trentena de cerveseres diferents, totes elles de gran prestigi internacional. "Vindrà gent d'Holanda, de Bèlgica, de França, d'Itàlia, de Noruega, d'Irlanda, de Dinamarca... El cartell que tenim és espectacular!", assegura Prenyanosa, bo i afegint que com que la voluntat és perdurar en el temps i esdevenir un certamen de referència, "vam decidir canviar el nom de la festa i batejar-la com el Festival dels Predicadors".
Evitar les cues i vetllar per l'ambient familiar
El II Festival dels Predicadors tindrà lloc aquest divendres 10 i dissabte 11 de novembre a l'Anònima. "A diferència de l'any passat, hem decidit dividir la festa en dos dies, perquè així ens assegurem que les cues no seran tan bèsties", diu l'impulsor del certamen, que apunta que "la idea és que el divendres el públic que vingui trobi l'ambient que normalment hi ha a La Taverna, i el dissabte el clima sigui molt més familiar". De fet, durant el migdia del dia 11, pels més menuts de casa hi haurà tallers i espectacles de màgia a càrrec del Màgic Pol, el Mag Caru i el Mag Rovi. Així mateix, i en aquesta mateixa franja horària, la colla castellera Penjats del Campus de Manresa oferiran una actuació a l'aire lliure, i el microbiòleg Joan Montasell protagonitzarà un tast de cervesa "més tècnic" pensat per als entesos en la temàtica. Aquesta darrera activitat forma part de la programació de la Setmana de la Ciència de Manresa.
Pel que fa a l'entrada al recinte, tindrà un preu de 10 euros (els menors acompanyats hi podran accedir sense pagar) que inclourà un got exclusiu de la festivitat, cinc fitxes (que seran l'equivalent a monedes; només es podrà pagar amb això) i un braçalet per poder entrar i sortir sempre que es vulgui. "Cada fitxa és igual a 1 euro, i aquestes es poden adquirir anticipadament venint a La Taverna, o bescanviar a l'Anònima mateix", concreta el responsable del festival mentre emfatitza que "no totes les cerveses tindran el mateix preu". Amb l'entrada de 10 euros, recorda, "la gent tindrà accés lliure al festival tant divendres com dissabte".
7.500 litres de més de 300 cerveses diferents
Seguint en la línia de l'any passat, en aquesta segona edició del Festival hi haurà dos espais diferenciats. Un, a fora, on s'hi instal·larà una barra de 27 metres en la qual les 30 cerveseres convidades tindran dues aixetes cadascuna per punxar els seus beuratges. "Seran els mateixos cervesers els que serviran les seves propostes i les explicaran a tothom que ho vulgui; la idea és que el tracte sigui molt proper i que es creï caliu", assegura Prenyanosa. També a l'exterior s'hi col·locaran sis foodtrucks amb varietats gastronòmiques diverses: "Són el doble que l'any passat, però és que ens vam trobar que hi havia tanta demanda, que es va acabar el menjar", confessa.
En l'altre espai, ubicat a l'interior de l'Anònima, s'hi situarà una barra amb quinze aixetes que gestionarà l'equip de La Taverna i que comptarà amb les cerveses "que més punxem habitualment al local". En total, "tindrem 7.500 litres de més de 300 cerveses diferents", revela, visiblement emocionat. I és que, assegura, "el que ens mou a fer tot això no té res a veure amb els diners; té a veure amb les ganes i il·lusió que tenim tot l'equip de compartir amb la nostra ciutat aquesta passió que tant ens omple".