França s'obre ara a «examinar» la reactivació del Midcat

El ministre d'Economia francès diu que s'estudiarà el projecte perquè ho demanen "amics" com Sánchez i Scholz

Aragonès, amb l'exprimer ministre francès Bernard Cazeneuve, el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i la vicepresidenta de Guadalupe, Marie-Luce Penchard
Aragonès, amb l'exprimer ministre francès Bernard Cazeneuve, el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i la vicepresidenta de Guadalupe, Marie-Luce Penchard | ACN
30 d'agost de 2022, 17:41
Actualitzat: 18:05h
Gir de França en la seva postura sobre el Midcat. En una atenció als mitjans des de la trobada anual de la patronal MEDEF, celebrada a l'hipòdrom de Longchamp, a les afores de París, el ministre d'Economia francès, Bruno le Maire, s'ha obert a "examinar" el projecte del gasoducte -al qual fins ara s'han oposat- perquè així ho demanen "amics" com Sánchez o Scholz.

Les paraules de Bruno le Maire contrasten amb el comunicat que el govern francès va emetre el 18 d'agost, en el qual assegurava que el Midcat "trigaria molt a estar operatiu" i "per tant, no respondria a la crisi actual". Ara, però, el ministre d'Economia ha obert la porta a replantejar-se la reactivació del projecte.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat des de París les paraules del ministre d’Economia francès. Aragonès, que ha intervingut davant del principal fòrum empresarial francès, ha apuntat que les institucions europees han de pensar “més enllà del proper hivern” a l’hora d’abordar connexions energètiques que serveixin per reduir la dependència del gas rus.

El moviment del govern francès es produeix coincidint amb el front comú dels presidents d'Espanya i Alemanya.  La Moncloa comparteix amb el govern alemany l'aposta per fer possible la interconnexió del Midcat amb França, una infraestructura que permetria reduir la dependència del gas rus però que no entusiasma París pel cost de l'operació i el llarg calendari d'obres.

En l'aliança escenificada aquest dimarts, Sánchez ha agraït a Scholz la "visió compartida" per accelerar interconnexions com la del Midcat, per bé que no ha descartat alternatives, com la d'una connexió per Itàlia. "Espanya està disposada a ser solidària", ha afirmat Sánchez davant la premsa, en un clar missatge de suport a Alemanya davant el conflicte energètic amb Rússia.