Google admet problemes amb el català als seus resultats de cerques i treballa «per solucionar-ho»

El navegador reconeix que "requereix temps assegurar-se que les solucions funcionin de manera perfecta"

Un ordinador amb Google, en una imatge d'arxiu
Un ordinador amb Google, en una imatge d'arxiu | Europa Press
25 de gener de 2023, 10:27
Actualitzat: 13:28h
La tecnològica Google admet per primera vegada, després d'una intensa campanya a les xarxes, que tenen un problema amb la llengua catalana en els seus resultats de cerques. En una breu piulada -en anglès i en català- a través de Twitter, el departament d'atenció al públic i dels usuaris de la multinacional ha reconegut "la preocupació dels que busquen resultats en una llengua concreta". "És una de les nostres prioritats i continuem investigant solucions", han afirmat.
 
Ells mateixos, però, reconeixen que "requereix temps assegurar-se que funcionin de manera perfecta". La campanya per interpel·lar Google de manera directa ha acabat donant els seus fruits, després de centenars i centenars de piulades amb el mateix text.

El Google SearchLision ja va afirmar el desembre que hi havia un "problema que s'ha desenvolupat recentment" i que faria que no es tingués en compte l'idioma en què es fa la cerca, fet que hauria induït a la discriminació del català. "És possible que hi hagi un error no intencionat", ha lamentat el Google SearchLision, que ara demana exemples d'aquesta anomalia als usuaris. A aquesta petició també s'hi ha unit Plataforma per la Llengua
 

La polèmica amb Google que va generar una campanya viral

Captures de pantalla de diferents usuaris van mostrar com, quan es fa una cerca en català al navegador de Google, tenint-lo configurat en el mateix idioma, se situen abans els resultats en castellà o fins i tot en anglès que els que són en català. Qualsevol persona que faci una cerca a Google ho pot comprovar. Sí, està passant i el motiu és desconegut.

Per ara, després del rebombori que s'ha generat a Twitter, només sabem que Google és conscient del cas i que en algun moment preveu estudiar què pot estar passant. Això s'ha produït perquè Google SearchLiaison, un compte de Twitter que analitza i dona feedback a Google sobre com funciona el seu navegador, ha donat resposta a les queixes dels usuaris catalans.

Aquest compte de Twitter ha explicat que normalment intenten que els resultats que s'ofereixen siguin en el mateix idioma en què s'ha fet la cerca. Per tant, si es busca "La Meva Cartera", l'eina de la Generalitat, hauria de sortir primer el resultat en català i després les pàgines que també té disponibles el Govern en castellà i en anglès. Doncs bé, tal com va compartir l'exvicepresident Jordi Puigneró, ara passat tot el contrari.
 

L'algoritme que hi pot haver darrere

Així doncs, sembla que encara ni Google sap perquè ara es prioritzen les cerques en castellà per sobre de les que estan en català malgrat que el navegador estigui en aquest segon idioma. El seu comunicat ha estat rebut amb certa satisfacció per la comunitat catalana, que reclama celeritat per trobar solucions.

Ara bé, l'explicació es podria trobar en un algoritme que es diu Google MUM. L'empresa va presentar aquest model l'any passat, però no va posar data de quan començaria a aplicar-lo. El Multitask Unified Model es crea amb l'objectiu que Google pugui entendre millor les consultes que fan els usuaris. Així doncs, es busca facilitar especialment aquelles cerques que són més complexes. Una de les característiques d'aquest algoritme és el multillenguatge i és aquí on es podria trobar el motiu de la discriminació del català. Això vol dir que l'algoritme MUM pot agafar informació de webs en diferents idiomes.