Sánchez anuncia una nova llei per garantir la paritat al govern espanyol i als consells d'administració

La nova norma, que s'aprovarà aquest dimarts en el consell de ministres, aspira a fer un "pas més enllà" en matèria d'igualtat i consagrarà una alternància total entre homes i dones en les llistes electorals

Pedro Sánchez, en un acte del PSOE.
Pedro Sánchez, en un acte del PSOE. | PSOE
04 de març de 2023, 13:00
Actualitzat: 13:15h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte una nova llei que ha de servir per garantir la igualtat entre homes i dones en els centres de decisió. Què inclourà la normativa? La paritat al consell de ministres i en els consells d'administració, a banda d'incloure les llistes cremallera en la llei electoral. Així ho ha anunciat en un acte del PSOE, en el qual ha considerat que es tracta d'un "pas més enllà" per la igualtat. "És de justícia", ha ressaltat el líder socialista a les portes d'un nou 8-M que es preveu de nou reivindicatiu.

Com funcionarà aquesta llei i en què afecta? Les llistes cremallera que s'inclouran en la llei electoral hauran de blindar una "alternància total" entre homes i dones. En relació als consells d'administració, hi haurà d'haver un 40% de dones en la direcció de qualsevol empresa cotitzada o entitat d'interès públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual. A banda, cap premi o reconeixement finançat amb diners públics no podrà ser atorgat per un jurat que no respecti la paritat amb, almenys,un 40% de dones al capdavant. Als col·legis professionals hi haurà d'haver el mateix percentatge de dones a les juntes directives.

Reivindicació de drets

Pel que fa als salaris, ha indicat que la classe mitjana ha perdut poder adquisitiu, perquè els sous han pujat un 10% i els preus ho han fet un 17%. Ara es destinen, ha dit, fins a vuit salaris mensuals per pagar la cistella de la compra, de manera que ha demanat compassar els sous amb l'índex de preus al consum (IPC). També ha carregat contra les "receptes neoliberals" en la sortida de les successives crisis dels últims anys, moment en el qual ha aprofitat per criticar Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, o bé la gestió a Andalusia. "I les dones pateixen més la precarietat laboral que els homes, i la desigualtat salarial", ha insistit. El reforçament de l'estat del benestar, la revalorització de les pensions o la pujada del salari mínim, ha accentuat, són polítiques enteses com a "palanca per aconseguir la igualtat".

Abans de Sánchez ha intervingut l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ha definit el govern espanyol com el "més feminista del món". "Si Espanya és avui un referent en favor de la igualtat, si Espanya avui exporta drets, és perquè Espanya ha estat una democràcia de dones", ha remarcat Zapatero. Segons ell, qui fonamentalment ha propiciat aquest canvi és el PSOE. Zapatero ha aprofitat per reivindicar els avenços aconseguits sota el seu mandat, com ara el matrimoni homosexual - que el PP, tot i queixar-se, no va revertir en el seu moment- o la llei de terminis de l'avortament, que finalment ha avalat el Tribunal Constitucional (TC). L'expresident s'ha mostrat convençut, al final de la intervenció, que els socialistes guanyaran les eleccions malgrat el to crispat de la dreta contra el govern espanyol.