Sánchez promet la «gratuïtat total» del transport públic fins als 24 anys

El candidat del PSOE demana als votants del PP que li facin suport si se senten "avergonyits" pels pactes amb Vox

Pedro Sánchez, aquest divendres.
Pedro Sánchez, aquest divendres. | EP
07 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:44h


Després d'un inici de campanya en què el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, fes una crida a concentrar el vot progressista en els socialistes, ha arribat l'hora de les propostes. El president del govern espanyol i candidat a la reelecció ha promès que les seves prioritats, si torna a governar, seran l'impuls d'un acord social pel ple treball, avançar en la transició ecològica i consolidar l'estat del benestar, ampliant la cartera de serveis. I és en aquest últim punt que ha desvetllat una de les propostes clau que incorporarà el seu programa: la "gratuïtat total" del transport públic per a infants i estudiants de fins a 24 anys.

"És una mesura que descongestionarà el trànsit a les ciutats i que mitigarà els efectes del canvi climàtic", ha dit en un acte acompanyat de bona part dels representants socialistes de l'executiu espanyol, celebrat a l'espai d'esdeveniments Próxima Estación de Madrid. "Pròxima estació? Moncloa", ha dit Sánchez fent un joc de paraules amb la ubicació escollida. També hi eren múltiples candidats d'arreu del territori, com l'expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol.

Sánchez ha desgranat les noves mesures, que després seran ampliades amb el programa, que es farà públic aquest divendres a la tarda. Bona part d'aquestes iniciatives van destinades als joves per pal·liar, ha dit, la manca d'oportunitats i la desigualtat. El primer objectiu és la creació de 250.000 noves places de Formació Professional, un nou programa d'intercanvi professional, i la gratuïtat dels estudis universitaris i de Formació Professional superior als alumnes que aprovin les assignatures a la primera.

També ha assegurat que un nou govern socialista ampliarà la dotació i el nombre de receptors del bo de lloguer jove i establirà aquest compte d'estalvi bonificat per a la compra de l'habitatge que deixarà 30.000 euros lliures de tributació. Tot plegat emmarcat en l'objectiu ja anunciat de situar l'atur a una taxa inferior al 8%.

El president de l'executiu també ha promès una nova llei que impedeixi la privatització dels serveis de gestió d'aigua als municipis, i un pla que involucrarà els veïns a l'hora d'escollir la localització dels parcs eòlics i fotovoltaics, de manera que els ajuntaments podran participar en fins a un 10% en la copropietat d'aquests parcs. En l'àmbit de la sanitat, Sánchez ha promès que ampliarà la cartera de serveis d'odontologia, oftalmologia, fisioteràpia, psicologia, i psiquiatria clínica.

En la seva intervenció, i en la línia del discurs que va pronunciar en l'acte d'inici de campanya, ha tornat a erigir el PSOE en el vot per impedir un retorn al passat. De fet, fins i tot ha invocat els votants del PP "avergonyits" pels pactes amb Vox perquè li donin suport: "Sé que pensen diferent en algunes qüestions, però a tots ens uneix el més important: la voluntat que Espanya avanci", ha proclamat. Sobre Catalunya, ha tornat a reivindicar la convivència i el paper dels socialistes: "Alguns troben a faltar la Catalunya de Puigdemont i a mi m'encanta la Catalunya de Salvador Illa"