Puigdemont fixarà les condicions negociadores de Junts en una conferència dimarts vinent

La pronunciarà davant dels diputats i senadors del partit, que se citaran amb ell a Brussel·les durant dos dies per tractar l'inici d'un curs polític marcat per la investidura de Pedro Sánchez

Carles Puigdemont i Jordi Turull, a Brussel·les en una imatge d'arxiu.
Carles Puigdemont i Jordi Turull, a Brussel·les en una imatge d'arxiu. | Junts
31 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:14h
Carles Puigdemont fixarà dimarts vinent les condicions negociadores de Junts de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Ho farà en una conferència davant dels diputats i senadors de la formació, que es desplaçaran a Brussel·les per arrencar el curs polític i coordinar-se de cara a l'últim tram de la presidència espanyola de la Unió Europea (UE). En un tuit llarg -1.931 caracters-, l'eurodiputat i expresident de la Generalitat assenyala que així es podrà tenir "informació directa" sobre el posicionament de Junts, que ha optat fins ara per un hermetisme inèdit entre els dirigents de la formació, que avui estan reunits a Altafulla.

Puigdemont, com és habitual, envia missatges encriptats al llarg del tuit. "No hi ha cap negociació en marxa amb ningú, ni s'ha presentat cap projecte d'amnistia a cap partit polític, ni per descomptat no he pres cap decisió relativa al Consell de la República en funció de les possibles negociacions que es puguin emprendre", remarca el líder moral de Junts, que aquest dilluns a la nit va enviar una carta als afiliats al Consell per informar-los dels canvis en el marc de l'Assemblea de Representants, que es dissoldrà en paral·lel a les converses a Madrid.
 
Perquè, segons Puigdemont, el que s'està produint en aquesta arrencada de la legislatura -en la qual Junts va facilitar al PSOE el control de la mesa del Congrés amb el compromís de defensar l'oficialitat del català a Europa- no són negociacions, sinó "converses". "Hi ha converses amb diferents actors polítics, com és lògic. La majoria són converses que ja teníem en la legislatura passada, en què Junts vivia sense opcions de participar en cap negociació per decisió de tots els actors polítics que ara demanen de conversar. Vull dir que s'ha de vigilar molt a no confondre aquestes converes amb una negociació", remarca l'expresident de la Generalitat, que lamenta que el silenci de Junts hagi comportat la generació de "ficcions" al seu voltant.

"Massa temps s'ha volgut fer servir el concepte de diàleg com a sinònim del de negociació, quan són dos conceptes sensiblement diferents. El diàleg és previ a tota negociació; pot servir per fixar el marc en què aquesta pot discórrer, o pot servir per comprovar que no hi ha marge de negociació. Això ho veurem en els propers dies", sosté en el tuit. Que Puigdemont sigui l'encarregat de fer públic el posicionament negociador de Junts, en tot cas, confirma que és ell qui s'ha posat al capdavant de les converses en tant que líder moral de les sigles, tenint en compte que fa un any va decidir abandonar-ne la direcció i no tenir cap càrrec.