El nou curs escolar arrencarà amb 1.190 docents més i 20.000 alumnes menys

Educació referma el compromís de revertir les retallades quan es concretin els escenaris pressupostaris i Simó ressalta la inversió en professorat i la lluita conta la segregació

Primer dia de curs a l'Escola Quatre Vents de Manlleu, l'any passat
Primer dia de curs a l'Escola Quatre Vents de Manlleu, l'any passat | Adrià Costa
04 de setembre de 2023
Actualitzat: 14 de setembre, 18:22h
El nou curs comença aquest dimecres i ho farà amb el conflicte entre el Govern i els sindicats enquistat malgrat el canvi al capdavant del Departament d'Educació, amb l'arriada d'Anna Simó per agafar el relleu de Josep Gonzàlez Cambray, i la inversió en nou professorat. Aquest dilluns, la cúpula de la conselleria ha fet la tradicional roda de premsa de presentació del nou curs, que començarà amb una nova xifra rècord de docents: n'hi haurà 81.335, 1.190 més que el curs anterior. Alhora, la xifra de matriculacions manté la tendència a la baixa, amb 20.000 alumnes menys a Infantil i Primària. En total, en tot el sistema educatiu, hi ha més 1.600.000 alumnes matriculats, segons dades oficials encara sense consolidar, 8.440 menys que l'any passat. "El nou curs comença amb més recursos i docents que mai", ha remarcat Simó, que s'ha mostrat "relativament" satisfeta.

L'increment de personal docent suposa una "xifra rècord", tal com ha insistit la consellera. D'aquests 1.190 nous docents -190 mestres i 1.000 professors- es distribueixen majoritàriament a la Formació Professional (698), també se'n destinen a l'escola inclusiva (297) i per a necessitats d'escolarització (145). Així mateix, el Departament també ha anunciat una estabilització "històrica" del personal educatiu: s'estabilitzen 27.097 funcionaris amb concurs de mèrits (12.859) i amb un concurs extraordinari d'oposicions (14.238). Alhora, també hi haurà un increment de 468 dotacions de personal PAS i PAE, dels quals 338 formaran part de la plantilla estructural. Simó ha refermat el seu compromís en revertir les retallades, sobretot les que afecten al personal docent. "El docent és clau", ha insistit.

Tot plegat, en un context de 8.440 alumnes menys al sistema educatiu. El descens es veu especialment a Infantil i Primària, amb 20.000 alumnes menys. Posant el focus en Infantil 3 i 1r d'ESO, dos cursos rellevants en aquest sentit, es pot veure el descens en matriculacions. A I-3, continua la tendència a la baixa des del curs 2011-2012, amb 57.923 alumnes matriculats, la xifra més baixa des del curs 2006-2007. Simó ha detallat que els infants nascuts durant la Covid s'incorporen ara a I-3. "Lluny del cofoisme, arriben a una escola més reforçada", ha dit. A 1r d'ESO, el nombre de matriculats és de 81.576, també menys que els últims cursos.

Pel que fa a ràtios, Educació ha celebrat que s'estiguin reduint per segon any consecutiu. Segons dades oficials, un 86% dels grups d'I3 i un 70% dels grups d'I4 tindran 20 alumnes o menys per aula. A I3, la ràdio mitjana a Catalunya per al proper curs serà de 18,12 alumnes per aula. Això, ha ressaltat Simó, contribueix a millorar la qualitat educativa. On sí que augmenten les matriculacions és en l'etapa de 0-3 anys. En el segon any de la gratuïtat de l'Infantil 2, ha augmentat un 8,4% el nombre de matrícules. A les llars d'infants públiques, l'increment va ser del 10,79% i a les privades, la matriculació va augmentar un 4%. Tot i la disminució d'un 2,1 de població sobre dades de padró, la taxa d'escolarització va augmentar 3,1 punts.
 

Més diners per lluitar conta la segregació

La lluita contra la segregació és una de les prioritats del Govern i per això el Govern ha incrementat la inversió per a l'alumnat vulnerable. S'hi destinaran 80 milions d'euros, el doble respecte el curs anteriors. També s'ha incrementat la detecció d'alumnat amb necessitats educatives especials per necessitats socioeconòmiques, que ha passat del 18,14% del curs passat a un 24,08% en aquest curs que comença. En total, prop de 27.000 alumnes, 6.000 més que l'any passat. També es destinaran 25 milions d'euros per reforçar l'escola inclusiva, que comptarà amb 355 nous professionals.

"Hem passat de ser un dels països amb més segregació de la Unió Europea a fer polítiques eficaces que ens portaran, si res no canvia, a erradicar-la en molt pocs cursos. Anem en la bona direcció", ha dit Simó. Per primera vegada, Educació i els ajuntaments compartiran les dades d'abandonament escolar dels alumnes per facilitar el seguiment i la lluita contra l'abandonament escolar prematur. 

La consellera ha avançat que els propers resultats de les competències bàsiques que es faran públics properament no seran bons. Després d'unes notes dolentes en la darrera entrega, especialment en matemàtiques i comprensió lectora, Simó ha anunciat que es convocarà els mitjans per detallar les noves mesures per fer front a aquesta situació. Malgrat les preguntes dels periodistes, la consellera no ha avançat quins canvis hi haurà per revertir aquesta situació.
 

En marxa la figura del referent de coeducació

Una de les novetats que ha recordat Simó és que enguany es posa en marxa la figura del referent de coeducació, convivència i benestar emocional, amb més de 3.400 al conjunt del sistema. La nova figura l'ocuparan docents que són a les plantilles. El mes d'octubre, ha dit Simó, es formarà als referents que ja estan identificats i que començaran a treballar aquest curs.

D'altra banda, també s'han fusionat els protocols existents en un únic protocol perquè els docents puguin detectar millor situacions de violència masclista, LGTBI-fòbia o assetjament, entre altres. A més a més, entrarà en funcionament el nou registre de situacions de violència de l'alumnat, una eina que ha de servir per ajudar els centres i alhora permetre "traçabilitat" per part del Departament.
 

Punt final a l'escola segregada

A més, el curs comença amb la fi de la segregació per gènere finançada amb fons públics a l'ESO. Sobre això, Simó ha afirmat que s'inspeccionarà i s'acompanyarà els vuit centres que van comunicar al Departament d'Educació que s'atendrien als nous criteris per rebre el concert i que, per tant, deixarien de fer educació diferenciada i passarien a oferir educació mixta aquest curs.

Altres novetats són el desplegament de les mesures de compensació en competències bàsiques per millorar la comprensió lectora i les matemàtiques -que no s'han detallat encara-, el pla pilot en 50 centres de millora de les biblioteques escolars i la formació de 800 nous centres en els tallers d'usos lingüístics. A més, també serà l'inici del programa de residència inicial docent SENSEI per a professorat novell, amb la participació de 55 centres educatius i 186 mentors.
 

Pendent dels pressupostos per atendre els sindicats

Malgrat el relatiu optimisme expressat pel Departament, els sindicats no en tenen prou i USTEC -concentrat a la porta de la conselleria- manté la vaga pel primer dia de curs. Simó ha refermat el compromís de revertir les retallades del 2010, que han afectat la qualitat educativa i els drets dels docents. La consellera ha reiterat la voluntat de parlar-ne a la mesa sectorial i les comissions bilateral. "Compartim els objectius de millora de qualitat del sistema", ha afirmat, i ha reiterat que per donar resposta a les demandes dels sindicats necessita tenir els escenaris pressupostaris concretats, per tenir "una mirada global". Aquest dimarts a la tarda hi ha una nova reunió prevista.