El govern espanyol, sobre el català al Congrés i a Europa: «És un mandat de la Constitució»

L'executiu respon a unes declaracions de Junqueras no renunciant a la unilateralitat i reitera que estan en "posicions antagòniques", però que ara el marc constitucional es preserva "a tot el territori"

Isabel Rodríguez
Isabel Rodríguez | Europa Press
19 de setembre del 2023
Actualitzat a les 12:33h
El govern espanyol ha assegurat aquest dimarts sobre la proposta d'oficialitat del català a la Unió Europea que el que està fent és "defensar la Constitució i els tractats europeus". Ho ha dit la ministra portaveu, Isabel Rodríguez després del consell de ministres, qui ha afirmat que és la Constitució la que estableix la protecció del "patrimoni cultural" que representen les llengües. Avui mateix, Junts ha reconegut "l'esforç" fet per la Moncloa perquè el català sigui reconegut a Europa. 

La ministra ha volgut ser molt emfàtica sobre els passos donats per l'executiu en el tema de les llengües no castellanes i, al·ludint al seu ús al Congrés, ha assenyalat que "aquest és un govern que sempre ha defensat l'ús de totes les llengües oficials d'Espanya perquè així ho diu la Constitució, que dona un mandat de protecció de les llengües". A una pregunta sobre la petició d'uns pares sobre el 25% d'hores de castellà, Isabel Rodríguez ha respost que el tema "està en la seu del Tribunal Constitucional" i s'ha esplaiat dient que la llengua és "la forma amb què els éssers humans ens comuniquem i hauria de ser sempre matèria de consens i no de confrontació".  

Responent a la pregunta de si el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, estava defensant a Brussel·les un acord de Pedro Sánchez i els partits independentistes de cara  a la investidura, Rodríguez ha assegurat que "la investidura que està en marxa és la del senyor Feijóo". La portaveu ha afegit que estan "expectants" per conèixer el projecte que defensarà el líder del PP.

Sobre les declaracions del líder d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la no renúncia a la unilateralitat en una llei d'amnistia, la ministra portaveu ha refermat el que ja havia dit en altres ocasions, que "hi ha posicions antagòniques" entre l'executiu i l'independentisme -"estem a les antípodes"-, i ha mostrat una "garantia" per a tots els ciutadans, que Pedro Sánchez ha demostrat durant els darrers cinc anys sobre les declaracions "la seva capacitat per recuperar la convivència i el marc constitucional en tots els territoris". En al·lusió al PP, ha dit que "no poden dir el mateix persones que van ocupar la mateixa responsabilitat uns anys abans".

"La Constitució es compleix en tots els territoris i s'ha recuperat la concòrdia", ha asseverat la portaveu, reconeixent que hi ha "posicionaments diferents als nostres, però ha prevalgut la convivència, el diàleg i el respecte a la Constitució". Ha tornat a posar com a exemple l'actuació de Sánchez per protegir el diàleg la convivència i preservar el marc constitucional a tot el territori: "No hi ha més tranquil·litat que aquesta".

Sobre l'amnistia, Isabel Rodríguez aquest govern va heretar una situació molt complexa, major crisi territorial d'aquest país en tota l'etapa democràticament millori, Catalunya està "infinitament millor" i s'hi compleix la Constitució. En aquesta senda continuarà treballant el govern espanyol, en la lletra i l'esperit de la Constitució.