Collboni promet climatitzar totes les escoles de Barcelona en sis anys amb l'impost al turisme

Mentre que el gruix d'instituts en queden fora perquè corresponen a la Generalitat, els socialistes prometen un pla de 100 milions d'euros per arribar al conjunt de la primària, tres escoles d'educació especial, tres instituts municipals i 16 instituts-escola

Imatge d'arxiu d'una escola barcelonina
Imatge d'arxiu d'una escola barcelonina | Hugo Fernández
20 de setembre del 2023
Actualitzat a les 18:46h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aprofitat la proximitat dels seus primers 100 dies com a màxim responsable de la ciutat per fer un anunci enfocat a la comunitat educativa. Així, en una compareixença davant els mitjans de comunicació, ha presentat el compromís de finançar la climatització -calefacció i aire condicionat- de totes les escoles de primària fins al 2029. El preu de l'obra calcula que vorejarà els 100 milions d'euros, i la gran novetat és que vol pagar el projecte de manera íntegra amb la recaptació aconseguida per l'impost al turisme. Aquesta proposta "dona continuïtat a un projecte que ja es va estudiar l'anterior mandat", ha volgut reconèixer Collboni. 

Una de les claus d'aquest projecte és que també implicarà la instal·lació de plaques solars a la majoria de centres que formaran part del pla. Amb aquesta captació d'energia, s'espera que s'abasteixi el 100% de les necessitats del col·legi i que, a més, se'n generi un excedent. Les escoles que tinguin més facilitats per afrontar l'obra formaran part d'una primera fase que s'executarà entre el 2024 i el 2026. La segona part preveu finalitzar abans del 2030. 

Sigui com sigui, aquest pla de climatització -Ada Colau també va proposar fer un impuls en aquest mateix sentit, en campanya electoral- té previst arribar a 170 centres educatius. De manera dividida, es tracta de 148 escoles de primària, 16 instituts-escola, tres instituts municipals i tres escoles públiques d'educació especial. Per contra, queden fora d'aquestes tasques la gran majoria d'instituts de la ciutat. Collboni ha puntualitzat que això correspon a la Generalitat. Amb tot, s'arribarà a 55.519 alumnes amb la promesa de la climatització, concreten des de l'Ajuntament.

També s'ha detallat que tot i que el pla municipal té un cost total que voreja els 100 milions d'euros, anualment seran uns 17 milions els que s'inverteixin en aquest sentit. Una quantitat fàcilment assumible per a l'Ajuntament pel que fa a la recaptació turística. Només amb el recàrrec municipal -després hi ha un altre ingrés afegit, que és compartit amb la Generalitat- s'espera arribar aviat a uns ingressos de 100 milions d'euros cada any, han explicat des del govern barceloní. Així, amb aportar-ne una cinquena part d'aquest impost al turisme es podrà climatitzar en sis anys el conjunt de les escoles de primària de la ciutat, han assegurat els socialistes.
Arxivat a