Llarena hi torna contra l'amnistia: «Una democràcia no pot assumir que no hi hagi igualtat davant la llei»

El jutge instructor del procés avisa que els tribunals no poden acceptar que unes mateixes conductes suposin presó en uns casos i en d'altres no

Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu
Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | ACN
29 de novembre de 2023, 14:01
Actualitzat: 14:22h
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa del procés, ha tornat a carregar contra la llei d'amnistia que s'està tramitant al Congrés. Ja va expressar dubtes sobre la constitucionalitat de la mesura en una conferència ara fa unes setmanes, però ara ha anat un pas més enllà i ha advertit dels riscos de la proposició de llei pactada entre el PSOE i els independentistes. "Una societat democràtica no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant de la llei", ha afirmat. Aquest és un dels arguments habituals entre qui qüestiona que l'amnistia sigui constitucional: el fet que vulnera el principi d'igualtat entre els ciutadans.
 
Llarena ha estat guardonat amb el premi "Balança d'Or" de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de Madrid, amb motiu de la seva "extraordinària contribució al món de la justícia i a l'estat de dret". L'acte s'ha fet a la Real Casa de Correos de Madrid. El jutge s'ha fet conegut en els darrers anys per haver portat la investigació judicial de la causa de l'1-O i pels intents, sense èxit, de capturar Carles Puigdemont a l'exili. Aquesta causa és una de les que es veuran beneficiades per l'amnistia, per tant, les paraules del jutge sobre la mesura li suposaran, amb tota probabilitat, un nou intent de recusació per part de les defenses.

El jutge del Suprem ha defensat el principi d'igualtat davant la llei. Els ciutadans, ha dit, no poden veure com unes conductes són delicte i impliquen presó en uns casos i, en d'altres, això no passa. De la mateixa manera, el sistema de justícia "no pot assumir que un ciutadà perdi la seva llibertat en supòsits en què altres no van merèixer sanció pel mateix comportament". "L'ordenament jurídic és únic i és igual per a tots", ha reblat Llarena. Quan es "desactiva l'aplicació de la llei" per a algunes persones -com passaria amb l'amnistia- i, en canvi, es dicten penes de presó per la mateixa conducta si la duen a terme altres ciutadans, això genera "dubtes i privilegis".

Tant el premi com les declaracions de Llarena arrien en plena tramitació de l'amnistia. Registrada al Congrés just abans de la investidura de Pedro Sánchez, el proper 12 de desembre es debatrà la presa en consideració i la llei hauria d'estar aprovada durant el primer trimestre de l'any vinent. Serà aleshores quan començarà l'allau de recursos al Tribunal Constitucional (TC) i quan els tribunals, també el Suprem, l'hauran d'interpretar i aplicar. L'alta judicatura ja ha anat manifestant la seva oposició a la norma i jutges com Manuel García Castellón, que pilota la investigació de Tsunami Democràtic, s'han erigit en cara visible d'aquest rebuig.