El PSOE amenaça de retirar la llei d'amnistia si no hi ha acord amb Junts

Els socialistes es plantegen no portar a votació la norma en cas que no hi hagi entesa amb el partit de Puigdemont, amb qui continuen negociant amb el 7 de març com a data límit

Pedro Sánchez i Míriam Nogueras se saluden al Congrés.
Pedro Sánchez i Míriam Nogueras se saluden al Congrés. | Europa Press
Nació
22 de febrer del 2024
Actualitzat el 23 de febrer a les 9:21h
El PSOE està disposat a no portar a votació la llei d'amnistia si abans no arriba a un acord amb Junts que garanteixi que la norma tindrà llum verda al Congrés dels Diputats, segons indiquen fonts socialistes. El termini acaba el 7 de març i, si abans no es vota a la comissió de Justícia, la iniciativa decaurà. Tant a Ferraz com a Moncloa confien que finalment es produirà una entesa i hi haurà llei, però els últims dies intenten passar la pressió a Junts assenyalant que no pensen moure's de la seva posició actual. Consideren que la norma, tal com està redactada, inclou tots els implicats en els fets vinculats al procés i, a banda, és constitucional.

Les fonts de la direcció socialista consultades veuen "molt difícil" que Junts no arribi a un acord i assenyalen que en aquest cas es presentarien a les properes eleccions catalanes, previstes per al 2025, sense aquest acord i els podria passar factura. Altres fonts de la cúpula de Ferraz incideixen en aquesta idea i creuen que la pressió que -segons el seu criteri- existeix sobre Junts a Catalunya, amb centenars de persones que depenen de la llei d'amnistia, els acabarà portant a signar. El Govern, de fet, fa servir aquest element per pressionar.

Aquesta mateixa setmana, fonts governamentals van recordar Junts que els socialistes no tenen entre les seves files possibles beneficiaris de la llei d'amnistia, al contrari que passa amb el el partit de Puigdemont, i van assenyalar que continuaran governant en tots els casos. Ara fan un pas més i assenyalen que si no hi ha pacte previ amb Junts no portaran la norma a votació. D'aquesta manera, intentarien evitar una situació límit com la de la convalidació de diversos decrets del mes de gener, quan es va arribar a un acord sobre la immigració.

En aquella jornada, dia va haver-hi incertesa fins a l'últim segon sobre quin seria el sentit del vot de Junts, que finalment el va recolzar a canvi també de tenir el material per calcular les balances fiscals i promoure el retorn d'empreses que van marxar pel procés. El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat diverses vegades la llei d'amnistia tal com està redactada, i ho va tornar a fer ahir des del Marroc, on es trobava de viatge oficial. Sánchez es va mostrar convençut que finalment hi haurà amnistia i va assegurar que la norma ja cobreix tots els supòsits dels centenars d'involucrats en el procés independentista a Catalunya, és constitucional i, a banda, compta amb totes les garanties per poder dur-la a terme.
 

Pròrroga en marxa

Aquest dimecres 21 de febrer vencia el termini de la comissió de Justícia per emetre un nou dictamen sobre la proposició de llei d'amnistia i enviar-la al ple per votar-la. Tot i això, es va aprovar una pròrroga per estendre el termini dues setmanes més, fins al 7 de març, que ara sí que serà la data límit perquè PSOE i Junts arribin a un acord. La proposició de llei d'amnistia va ser retornada a la comissió de Justícia després del vot en contra de la formació de Puigdemont, que reclama més garanties que tots els implicats en el procés es veuran beneficiats per la norma. Temen que les darreres actuacions dels jutges que porten les causes judicials derivades dels moments àlgids de l'independentisme pugui soscavar els efectes de l'amnistia, com és el cas del magistrat de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, que instrueix la causa de Tsunami Democràtic, o Joaquín Aguirre que investiga l'anomenada trama russa del procés.