​Càritas Garrotxa repartirà compreses i copes gratuïtes per combatre la pobresa menstrual

La intenció és fer-ho a través del Centres de Distribució d'Aliments, però la iniciativa encara s'ha de concretar

Productes d'higiene femenina
Productes d'higiene femenina | Europa Press
04 d'octubre de 2022, 07:35
Càritas Garrotxa té previst afegir, pròximament, un nou producte entre els que ja ofereix als seus usuaris a través del Centre de Distribució d'Aliments. Es tracta de les compreses i copes. L'objectiu de la iniciativa és combatre la pobresa menstrual a través d'uns productes que no estan a l'abast de tothom i que, fins ara, no es contemplaven com a primera necessitat.

La idea ha sortit de la mà de la Diputació de Girona i el Dipsalut, qui ha fet una compra general. A través de l'organització Banc Farmacèutic, la Diputació ha destinat 20.000 euros per comprar 2.050 compreses de roba reutilitzables i 1.200 copes.

Aquests productes s'estan repartint a disset centres de distribució d'aliments de les comarques gironines, entre els quals hi ha el d'Olot, gestionat per Càritas Garrotxa. Des de l'organització, han explicat a NacióGarrotxa que només n'han arribat una trentena i estan debatent com es repartiran. Des de la Diputació de Girona afirmen que, en funció de la sortida d'uns o altres articles, es preveu comprar-ne de nous i anar adequant la distribució.

A més d'Olot, també s'han repartit els productes menstruals a centres de Girona, Salt, Santa Coloma de Farners, Amer, la Cellera de Ter, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Palafrugell, la Bisbal d'Empordà, Torroella de Montgrí, Roses, Figueres, Banyoles i Ripoll. Les dones que, per la seva situació econòmica, són usuàries d'aquests serveis en podran disposar segons les seves necessitats i preferències.

Un 22% de les dones no utilitzen productes menstruals per causes econòmiques
Segons dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) el 2021, una dona es pot arribar a gastar en un any fins a 60 euros en compreses o 54 euros en tampons. Això, segons l'organització, pot suposar un cost al llarg de la vida menstrual de la dona de més de 2.000 euros. A més, un estudi publicat aquest 2022 per l'institut IDIAPJGol conclou que un 22% de dones afirma no haver-hi tingut accés en algun moment de la seva vida per motius estrictament econòmics. El document apunta que, en alguna etapa de la seva vida, quatre de cada deu les dones no s'han pogut permetre els productes que haurien volgut utilitzar.

En aquesta línia, fa pocs dies el govern espanyol va anunciar la rebaixa de l'IVA en els productes d'higiene menstrual. L'impost passarà a ser reduït (del 10 al 4%) en compreses, tampons i altres. En alguns països, com per exemple Escòcia, aquesta mena de productes són gratuïts.

Des de Catalunya, aquest 2022 el Departament d'Igualtat va repartir 1.200 copes menstruals, calces i compreses reutilitzables gratuïtes a 24 instituts en una prova pilot. Es preveu que aquest curs, aquesta iniciativa s'estengui a més centres educatius del país.