El Govern convoca la comissió de la sequera davant una situació «preocupant»

Les conques internes es troben al 44% de la seva capacitat, 39 punts menys que fa un any, però encara lluny dels valors de la sequera del 2008

El riu Ter ala zona de Sorralta, a les Masies de Roda.
El riu Ter ala zona de Sorralta, a les Masies de Roda. | Adrià Costa
L.G.
28 de juliol de 2022
Actualitzat: 25 d'abril de 2023, 18:41h
L'evolució de la sequera a Catalunya preocupa al Govern. Així ho ha reconegut el president Pere Aragonès després de reunir-se amb els responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). A més, les previsions de pluja per l'agost no són "gens bones", ha apuntat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Per això, el Govern ha convocat amb caràcter d'urgència la Comissió interdepartamental del Pla especial de sequera, que es reunirà dimarts al Palau de la Generalitat i que ha de permetre prendre decisions coordinades i àgils si la situació s'agreuja. Les conques internes es troben al 44% de la capacitat, 39 punts menys que fa un any. Amb tot, la situació es troba lluny de la sequera del 2008, quan els embassaments van arribar al 20%.

Aragonès i Jordà s'han reunit aquest dijous amb el president de l'ACA, Samuel Reyes, i el director de l'Àrea d'Abastiment d'Aigua, Jordi Molist, a la seu d'aquest organisme per abordar la situació derivada de la sequera que afecta les conques internes de Catalunya. La reunió s'ha produït dos dies després que l'ACA declarés l'alerta hidrològica per sequera a la capçalera dels riu Ter, el Llobregat mitjà i l'Anoia-Gaià, amb 135 municipis afectats, amb limitacions com ara la reducció d'aigua per a reg agrícola, per a usos ramaders, industrials i també recreatius. Des de feia dies ja hi havia alerta per sequera en l'àmbit de l'aqüífer de Carme Capellades, a la zona de l'Anoia.

Pel que fa al sistema Ter Llobregat, el més poblat de Catalunya, les reserves es troben al 45% i es troba en prealerta, una fase que no implica restriccions. Si no plou, aquesta zona podria entrar en fase d'alerta a finals de setembre o principis d'octubre, han apuntat des de l'ACA. La fase d'alerta no afecta el consum d'aigua de les cases, sinó que implica aquestes limitacions en usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius. 


Aragonès també ha fet una crida la ciutadania a estalviar aigua. "L'aigua més cara és la que no tenim", ha advertit. Actualment s'estan consumint 11 litres més per persona cada dia que abans de la pandèmia, segons dades de l'ACA, que puntualitza, de tota manera, que Catalunya és molt eficient en consum domèstic d'aigua. Segons dades recollides anteriorment per l'ACA, la mitjana de consum d'aigua a Catalunya és de 133 litres per persona al dia. Barcelona és referent a Europa, amb un consum mitjà de 108 litres per persona, només per sobre de Copenhaguen i Brussel·les. Són dades recollides en una exposició a la seu de l'ACA.