Canviar l'accent de València, l'últim atac de PP i Vox contra el català

El govern de la dreta i l'extrema dreta impulsa la denominació secessionista "Valéncia-Valencia" i l'oposició adverteix d'un incompliment de l'Estatut

María José Català, alcaldessa de València, en la seva investidura
María José Català, alcaldessa de València, en la seva investidura | Europa Press
20 de setembre de 2023, 10:35
Actualitzat: 16:48h
El PP i Vox han declarat la guerra absoluta al català des que van arribar al govern i als ajuntaments del País Valencià després de les eleccions del 28-M. Ara, cal sumar-li que la dreta i l'extrema dreta estan de rebequeria per l'ús de les llengües oficials diferents del castellà al Congrés dels Diputats i una mostra d'això s'ha viscut a la capital valenciana.

La Comissió de Cultura de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest dimarts una proposta per canviar el nom de la ciutat, per tal manera que es passi a denominar "Valéncia-Valencia". La primera es tracta d'una teòrica denominació en valencià, que no està acceptada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i que només reconeixen els secessionistes del català.


La segona denominació, sense la presència de l'accent, és la versió en castellà que ja va aprovar per decret la nova alcaldessa del PP, María José Català, en el seu tercer dia al càrrec. Així, es reverteix per complet la política del govern sortint de Compromís i PSPV, que va marcar com a única oficial la fórmula en català, amb l'accent obert.

La proposta de "Valéncia-Valencia" l'ha fet Vox i ha rebut el suport del PP, mentre que el PSPV i Compromís hi han votat en contra. Ara, anirà al ple municipal, que també ho validarà per la majoria que tenen la dreta i l'extrema dreta, i és la Generalitat valenciana qui haurà de donar el vistiplau. Des de Compromís ja han advertit que el canvi vulnera l'Estatut, que estableix que les normes lingüístiques les marca la màxima autoritat, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

De fet, aquesta Acadèmia ja ha estat objecte dels atacs de PP i Vox durant les últimes setmanes. Tant la formació d'extrema dreta com el conseller d'Educació popular van criticar-la i van posar en dubte el seu rigor a l'hora d'establir els criteris lingüístics del català que es parla al País Valencià. El mateix president Carlos Mazón va haver d'esmenar als membres del seu executiu i va sortir en defensa de l'Acadèmia, malgrat que també l'ha posat en dubte.
 

Rita Barberà, alcaldessa honorària de la ciutat

La mateixa Comissió també ha aprovat que Rita Barberà sigui reconeguda com a alcaldessa honorària de la ciutat. L'expolítica del PP va dirigir el govern de la capital valenciana durant 24 anys i el consistiori actual considera que va portar la ciutat a "quotes de relleu internacional i de benestar urbà no conegudes ni abans ni després del seu mandat". El que sembla que no recorden PP i Vox és que Barberà estava imputada per una presumpta trama de blanqueig de capitals per la qual mai va arribar a ser jutjada arran de la seva mort.