«Moltes promocions de l'Escola Virolet han complert l'etapa educativa en barracons»

Famílies dels centres Virolet, Arraona i Narcisa Freixas protesten contra els endarreriments

Les pancartes i els manifestants a les portes de l'Ajuntament, on se celebra el ple municipal
Les pancartes i els manifestants a les portes de l'Ajuntament, on se celebra el ple municipal | Albert Hernàndez
07 de març del 2023
Actualitzat el 10 de març a les 9:15h

Igual que fa gairebé tres anys a la plaça Sant Roc han tornat a ressonar els xiulets i proclames per les promeses incomplides en matèria educativa. Alumnes i les seves famílies s'han concentrat per reclamar que arribin les inversions de la Generalitat i que s'acabi la situació de temporalitat en barracons que s'allarga durant anys.

Fins i tot, hi ha “moltes promocions de l’Instut Escola Virolet que han completat l'etapa educativa” en aquests mòduls, s'ha queixat la presidenta de l’AMPA, Isa Hernández, on ja acumulen nou anys. “Manquen espais, no hi ha aules específiques i la biblioteca es troba al passadís. El gimnàs han d'anar a Can Llong i a la Roureda”, ha enumerat les problemàtiques que afronten. “Tampoc podem celebrar jornades com Sant Jordi o Carnestoltes”. Tot plegat, “és un greuge comparatiu, tant per als estudiants com per als professors” i ha carregat contra la Generalitat que acumula endarreriments per aixecar l'edifici. “Ens han dit que funcionarà el curs 2026-2027”, però potser “ara va un any més tard”, d'acord amb els pressupostos catalans. Més de 600 alumnes entre secundària i batxillerat tenen aquest dia a dia escolar, ha indicat.

A l’Institut Arraona, on fa 11 anys que estan en barracons, Rosa Morcuenda, tresorera de l’AFA, ha advertit que si aquest estiu no s’instal·len més mòduls al pati, cosa que suposarà prescindir d'aquesta àrea de lleure, “no hi haurà espai” per acollir aules de secundària. Els alumnes de primària aquest curs han estrenat edifici i espera que també arribi també per als d'ESO, però ara “necessitem sortir del pas”, perquè “els nens van d'un lloc a l’altre”.

La secretària de l’AFA de l'Institut Narcisa Freixas i Cruells -més de 200 nens-, Beatriz Garcia, ha exposat els “molts problemes” que es van trobar inicialment com manca de wifi i energia gràcies a un generador. “Tot han estat pals a les rodes”, ha resumit. L'edifici ja hauria d'estar tal com els van garantir “fa quatre anys” i el nou horitzó és 2028. “La por que tenim que passi com fins ara, que ens diguin coses que no han passat” i que no estigui el 2028. Això està provocant que “no hi hagi continuïtat al projecte educatiu”, perquè els estudiants marxen a fer batxillerat als instituts Pau Vila o Les Termes.

Unes queixes que s'han traduït amb la al ple ordinari del mes de març, de la mà de la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), perquè s'accelerin els terminis. S'ha aprovat per unanimitat i "continuarem apretant", ha dit l'alcaldessa, Marta Farrés. Una llum verda, però acompanyada de retrets entre membres del govern municipal actual i l'anterior.

Soroll i pancartes contra els endarreriments Foto: Albert Hernàndez


"Els calendaris que ens han ensenyat no els han complert. També ens han enganyat", ha expressat Farrés i ha apuntat a l'executiu català que "ha de fer els deures". "L'Ajuntament de Sabadell ja els ha fet", en referència als tràmits i la cessió dels terrenys. "Toca que compleixi", ha rematat.

El líder d'ERC, Gabriel Fernàndez, ha garantit que "pressionarem", però "també a l'Estat quan calgui i ajudarem en tot el que estigui a les nostres mans perquè els processos es puguin escurçar". La regidora de la Crida per Sabadell, Aurora Murillo, ha recordat que van ser els socialistes els que van permetre l'entrada de barracons a la ciutat, "el 2012 amb el Virolet i el 2014 amb l'Arraona". El regidor de Cs, José Luis Fernández, s'ha disculpat pels retards amb els afectats i ha lloat que "tornin una altra vegada" a reclamar el mateix.