Barcelona inaugura la plaça Sonia Rescalvo, en record a la dona trans assassinada fa 30 anys

Va morir apallissada per un grup de neonazis el 6 d’octubre de 1991 en una glorieta del Parc de la Ciutadella, on dormia

Representants de les institucions i d'entitats destapen la placa de la nova plaça
Representants de les institucions i d'entitats destapen la placa de la nova plaça | ACN / Blanca Blay
Pere Pratdesaba / Lluís Girona
06 d'octubre de 2021, 20:25
Actualitzat: 20:30h
Barcelona té des d'aquest dimecres una plaça amb el nom de Sonia Rescalvo Zafra, la dona transsexual assassinada per uns neonazis el 6 d'octubre de 1991. Amb motiu del 30è aniversari del seu assassinat, entitats i institucions li han volgut retre homenatge i han recordat la Sonia des del Parc de la Ciutadella, on ara té una plaça amb el seu nom, just on hi ha la glorieta on va ser agredida.

Amb aquest homenatge, el consistori dona compliment al compromís amb les entitats del Consell Municipal LGTBI, que demanaven homenatjar a Rescalvo. L'acte de memòria ha estat també un recordatori en contra dels delictes d'odi i de reivindicació i defensa dels drets de les persones LGBTI+.

El 6 d'octubre de 1991, aquest dimecres ha fet 30 anys, Sonia Rescalvo Zafra va ser assassinada d'una pallissa per un grup de neonazis membres dels Boixos Nois en una glorieta del Parc de la Ciutadella, a Barcelona, on hi dormia amb una amiga seva, Doris, que també fou brutalment agredida. La van apallissar fins a la mort per ser una dona trans.

El seu assassinat va adquirir gran rellevància per ser el primer crimmortal registrat contra una dona trans. També va ser el primer cas d'assassinat investigat pels Mossos d'Esquadra contra una dona del col·lectiu.

L’assassinat de la Sonia va generar una gran commoció tot i el tracte denigrant que li van dedicar la majoria de mitjans, emprant el seu nom de naixement i titllant-la d'"homosexual transvestit". Els assassins, detinguts l’11 de març de 1992, van confessar el crim sense cap penediment i fins i tot mostrant-se orgullosos del que havien fet, qualificant la víctima com a "escòria de la societat". Durant els registres als seus domicilis es van trobar punys americans, bats de beisbol i nombrós material neonazi.

L’assassinat fou un punt d’inflexió en el tracte dels crims d'odi i discriminació, que finalment va portar a la creació d'una fiscalia especialitzada. La glorieta on fou assassinada avui porta el nom de Sonia Rescalvo, símbol de lluita pels drets de les persones transsexuals.
Arxivat a