La inflació es frena en el 10,5%, després de tres mesos de pujada

Així i tot, el descens respecte al juliol és una dècima menys de l'esperat, amb el preu dels aliments disparat

 La subjacent puja fins al 6,4%, un nou rècord
La subjacent puja fins al 6,4%, un nou rècord | Infosalus
NacióDigital
13 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:23h
L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat tres dècimes a l'agost en relació amb el mes de juliol, però ha moderat la seva taxa interanual tres dècimes, fins al 10,5%, mantenint-se en nivells mai vists des de fa més de 30 anys, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

L'organisme ha elevat així la dada que va avançar a la fi del mes passat, quan va estimar un IPC del 10,4%. També ha elevat dues dècimes l'augment mensual avançat, des del 0,1% al 0,3%. Amb la moderació de tres dècimes registrada per l'IPC interanual a l'agost, la inflació acaba amb una ratxa de tres mesos consecutius d'ascensos en la seva taxa interanual: al maig va escalar fins al 8,7%; al juny va superar els temuts dos dígits (10,2%) i al juliol es va disparar fins al 10,8%. Això sí, agost és el tercer mes consecutiu en el qual la inflació supera les dues xifres.

A Catalunya, el descens respecte al juliol és d'una dècima. S'ha passat del 10,3% al 10,2%. Així i tot, pel que fa a la variació mensual, els preus han pujat un 0,3% a casa nostra, igual que ha passat a la resta de l'Estat. Aquesta és la segona pujada més alta des que es tenen registres per comunitats autònomes –el 2002-.

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual a l'Estat fins al 10,5% es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants. De fet, el grup de transport va moderar més de 4,5 punts la seva taxa interanual, fins a l'11,5%, a causa de l'abaratiment de les gasolines i lubrificants. Per contra, a l'agost es van encarir els preus de l'electricitat i dels aliments. Aquests últims van registrar al juliol una pujada interanual del 13,8%, la taxa més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Destaca, especialment, l'encariment de la carn, el pa i els cereals i la llet, el formatge i els ous.

En el grup d'habitatge, la taxa interanual va augmentar gairebé dos punts a l'agost respecte al mes anterior, fins al 24,8%, per la pujada dels preus de l'electricitat, més elevada que la registrada un any abans. Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual ha aconseguit a l'agost l'11,2%, set dècimes per sobre de la taxa general del 10,2%. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també ha publicat.

En l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 47,2%; els olis i grasses han elevat els seus preus un 24%; els ous són un 22,4% més cars; la llet costa un 25,6% més, i els cereals, un 21,7% més. En termes mensuals (agost sobre juliol), l'IPC va registrar un repunt de tres dècimes (dues per sobre de l'esperat), enfront de la reculada de tres dècimes experimentada al juliol i l'avanç del 0,5% d'un any abans.

La subjacent puja fins al 6,4%, un nou rècord
La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) ha augmentat a l'agost tres dècimes, fins al 6,4%, el seu valor més alt des de gener de 1993. D'aquesta manera, la subjacent se situa més de quatre punts per sota de la taxa de l'IPC general. 

Per territoris, la taxa anual de l'IPC va disminuir a l'agost respecte al juny en 13 comunitats autònomes. En canvi, va incrementar-se a les Illes Balears i a les Canàries, amb augments de 0,4 i 0,1 punts, respectivament.

En el vuitè mes de 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 10,5%, dues dècimes inferior a la registrada en el mes anterior. Per part seva, la variació mensual estimada de l'IPCA registra un increment de tres dècimes.