ERC i Junts negocien recol·locar els assessors de Borràs al servei de la mesa del Parlament

Els republicans aspiren a evitar la imatge de tenir treballadors cobrant sense funcions assignades i insisteixen en substituir la presidenta; Junts atribueix la responsabilitat de la situació als partits que van votar la suspensió

Borràs, acompanyada de Dalmases i els seus assessors.
Borràs, acompanyada de Dalmases i els seus assessors. | Europa Press
15 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:42h
Fa un mes i mig que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, està suspesa de funcions després que la justícia li obrís judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), encara sense data. Des de llavors, la també líder de Junts ha tornat a la cambra en actes puntuals com l'entrega de la Medalla d'Honor o la jornada de portes obertes de la Diada, però ja no és el seu espai habitual de treball. Sí que ho és, en canvi, per als seus sis assessors, que continuen anant al lloc de feina i cobrant el sou, que oscil·la entre 3.400 i 6.300 euros mensuals per a cadascun, és a dir, un total de 26.000 euros mensuals. Quina funció fan exactament des de la suspensió? És una pregunta que ningú sap, per ara, respondre. Enmig d'aquesta situació inèdita i complexa, ERC i Junts estan negociant una proposta per resituar els assessors i que treballin pel conjunt de la mesa del Parlament, segons ha pogut saber NacióDigital.

La responsabilitat sobre aquestes persones l'ostenta la vicepresidenta primera de la cambra, Alba Vergés, que des de la suspensió de Borràs assumeix les funcions de presidenta. La dirigent republicana podria, si vulgués, cessar automàticament aquests treballadors, una decisió que es vol estalviar per no tensar més les relacions amb els socis de Govern. En el que insisteixen els d'Oriol Junqueras tant en públic com en privat és en que la solució hauria de ser que Junts substitueixi la presidenta i així, deixar enrere la situació d'interinitat que altera el dia a dia del Parlament. Com això no sembla que hagi de passar -el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha optat per blindar la figura de Borràs-, el que han plantejat a Junts és buscar "conjuntament" com "encaixar les funcions d'aquest personal a la mesa", expliquen fonts d'ERC.

La situació és inèdita i sense precedents, i el reglament del Parlament no estableix com actuar en aquests casos. Des de Junts estan "oberts" a negociar aquesta possibilitat, però tampoc la reben amb entusiasme perquè consideren que, després d'impulsar la suspensió de Borràs, hauria de ser Vergés qui concreti i defensi una proposta per desencallar la situació. De fet, el que retreuen els de Borràs a la resta de membres de la mesa que la van suspendre, és que en el moment de decidir la suspensió es neguessin a demanar un informe als lletrats sobre aquesta situació, com va proposar sense èxit la secretària de Junts Aurora Madaula -molt propera a la presidenta supesa- que amb aquesta petició pretenia també activar la comissió de l'estatut del diputat per intentar frenar inhabilitació -temporal- de la dirigent independentista.

Des de Junts no diuen obertament si veuen bé o malament la proposta i, de moment, es limiten a concretar que s'està "analitzant". Ara bé, en aquest escenari s'hi sumen diversos elements que podrien desestabiltizar el possible acord. El primer, el fet que els sis assessors de Borràs siguin càrrecs de confiança de la presidenta, i que per tant, sent tant propers a ella -la continuen acompanyant a actes de partit, com ara les executives que se celebren cada dillun a la seu de la formació-, suposi un problema treballar al servei de membres de la mesa que van impulsar la seva suspensió. El segon, el rebuig social que aquesta decisió de resituar pugui causar, en el cas que no estiguin clares les noves funcions d'aquests treballadors.

Aquest últim element fa que ERC vulgui accelerar les negociacions. La situació no es pot allargar indefinidament, tot i que Vergés no hagi fixat un termini per solucionar-ho. El fet és que ara hi ha uns treballadors que feien les tasques que encomanava Borràs, i que Borràs ja no hi és. Una opció temporal que es va arribar a comentar fins que es trobi un acord podria ser també que, com Vergés assumeix ara les funcions de presidència, passessin a treballar per ella, però la vicepresidenta ja té els seus assessors i podria donar una imatge excessiva.

Sigui com sigui, el fet de no trobar una solució immediata compromet la imatge d'una cambra que últimament ha estat tacada amb polèmiques com les llicències per edat o les dietes dels diputats. En el cas que es resituin els treballadors al servei de la mesa, els responsables d'aquest acord tindran el repte de saber explicar molt bé els motius, perquè actualment els partits de la mesa ja compten amb els seus propis assessors i no és gens fàcil justificar que se n'incorporin sis nous de cop. De moment, aquesta negociació s'està fent a esquenes del PSC i la CUP, que també formen part de l'òrgan rector de la cambra i que desconeixen el contingut dels possibles acords.
 

Assumpta Escarp i Alba Vergés Foto: Europa Press

 
I els partits de l'oposició? Pressionen. Per tots ells, la solució passa perquè la presidenta del Parlament sigui apartada i poder nomenar una nova persona al capdavant. Avui mateix, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha enviat una carta a ERC, Junts i la CUP oferint-se a facilitar l'elecció d'una nova presidenta. La CUP està a l'espera d'un informe dels lletrats per veure que recomanen per aquests treballadors mentre que els comuns també insisteixen que la solució l'ha d'assumir Junts apartant a Borràs. Els partits de la dreta espanyolista es manifesten en el mateix sentit, i fins i tot han presentat escrits a la mesa exigint la suspensió immediata del sou dels assessors amb efectes retroactius al 28 de juliol, quan Borràs va ser suspesa.