Què passa a la Xina i per què és important?

Centenars de persones surten a diverses ciutats del país en una mobilització "sense precedents" en contra de l'estricta política "Covid Zero" del règim de Xi Jinping

Xi Jinping, en una imatge d'arxiu.
Xi Jinping, en una imatge d'arxiu. | EP
NacióDigital
28 de novembre de 2022, 12:46
Actualitzat: 12:48h
Centenars de manifestants han sortit al carrer durant aquest cap de setmana en diverses ciutats de la Xina en una mobilització amb escassos precedents al país. Han centrat la seva protesta en la política de COVID Zero implementada pel president Xi Jinping i el Partit Comunista al país. En el fons, però, les manifestacions han qüestionat, per primera vegada des que Xi Jinping és al poder, el règim. El detonant que ha fet sorgir l'enuig de la ciutadania ha estat la mort de 10 persones en l'incendi d'una zona confinada, on alguns han assegurat que els efectius d'emergències no van poder accedir a temps per les restriccions sanitàries.



Les autoritats s'han afanyat a negar l'evidència: la societat xinesa ha dit prou. A Xangai, centenars d'estudiants universitaris han encès espelmes per plorar els morts per la pandèmia i han aixecat fulls de paper en blanc, un símbol habitual en les protestes contra la censura. Diversos vídeos difosos a les xarxes socials han ensenyat com alguns habitants desafien l'estricta política contra la Covid. La CNN, per exemple, ha pogut enregistrar imatges en què es pot sentir grups d'estudiants corejar consignes a les manifestacions com ara "Dimiteix, Xi Jinping! Fora el Partit Comunista!", "no vull la prova de la Covid, vull llibertat!" o "no vull dictadura, vull democràcia!". En altres vídeos difosos a través d'Internet, es pot apreciar grups de persones que canten l'himne nacional xinès i The Internationale, del moviment socialista, alhora que ensenyen pancartes en protesta per les estrictes mesures de Pequín.

A  la capital també s'han registrat protestes en les quals, segons ha traslladat un testimoni a la CNN, els agents de seguretat han tractat de tapar les pancartes i els eslògans fent ús de jaquetes i de pintura negra. També a la ciutat oriental de Nanjing s'han concentrat desenes d'estudiants de la Universitat de Comunicació per commemorar els morts mostrant fulls en blanc. En un dels vídeos, un funcionari ha llençat aquesta amenaça: "Pagaran pel que han fet". En paral·lel, el nombre de contagis per Coronavirus registra xifres rècord al país des de l'esclat de la pandèmia, amb més de 40.000 persones infectades.

Amnistia demana calma al govern xinès 

Per la seva banda, Amnistia Internacional ha demanat al govern xinès que facin un exercici de contenció davant les protestes. Encara que les autoritats regionals han aixecat parcialment les restriccions, la mobilització ciutadana contra l'estricta política de contenció del virus s'ha retroalimentat amb crítiques contra la falta de transparència de les autoritats i la seva política de repressió a la llibertat d'expressió. De fet, en les últimes hores, Amnistia s'ha pogut verificar la detenció d'una dona a Urumqi per "difondre rumors" i ara treballa per verificar les altres "desenes de detinguts" que hi ha hagut. 

"En lloc de penalitzar el poble, les autoritats haurien d'escoltar la seva ciutadania. El govern ha de permetre que les persones expressin els seus pensaments lliurement i protestin pacíficament sense por de represàlies", ha demanat la subdirectora regional d'Amnistia, Hana Young. "També han d'investigar de manera ràpida, efectiva i exhaustiva l'incendi d'Urumqi, per evitar que torni a passar, fer justícia a les víctimes i les seves famílies, i demostrar-li a la gent que respon a les seves queixes", ha afegit.