Aragonès insta els inversors a confiar en el «potencial» de Catalunya en la inauguració del Mobile

El president reivindica que el congrés de telefonia ha de servir per generar "prosperitat compartida" mentre Sánchez fa gala del "diàleg" com a eina de progrés

Pere Aragonès, aquest diumenge al sopar de gala del Mobile
Pere Aragonès, aquest diumenge al sopar de gala del Mobile | Europa Press
26 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 18:05h
Tret de sortida al Mobile World Congress de l'any 2023, amb el tradicional àpat d'autoritats que enguany s'ha fet al Museu Nacional d'Art de Catalunya i que ha comptat amb la presència del rei, Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com els dirigents de GSMA i els impulsors del congrés de telefonia mòbil. Ni Aragonès ni Colau han assistit a la rebuda de Felip VI en senyal de protesta, però sí que s'han quedat al sopar de gala. 

Totes les intervencions han tingut paraules de suport a Ucraïna, ara que fa un any de la invasió russa, i també s'han ressaltat les potencialitats de Barcelona i Catalunya com a hub tecnològic. El president, Pere Aragonès, ha fet una crida als inversors per confiar en el "potencial" de Catalunya com a pol d'innovació, i ha dit que l'objectiu del Mobile ha de ser "construir un món millor, més just, més pròsper" i fer que aquesta prosperitat sigui "compartida amb tothom".

El president ha recordat que el Palau Nacional que alberga el MNAC va ser construït per a l'Exposició Universal de 1929, que com el congrés de mòbils, "connectava" els darrers avenços tecnològics amb la població. "Un segle més tard, el MWC representa el mateix esperit", ha afirmat. 

Compromís amb Ucraïna

El rei d'Espanya, Felip VI, ha donat la benvinguda als assistents al Mobile World Congress i ha agraït també la invitació per participar de la inauguració del congrés. "Barcelona és una ciutat cosmopolita i pionera en innovació", ha afirmat, en català.

El rei ha dit que aquest Mobile serà el de la recuperació després de moments difícils i ha ressaltat la importància de la tecnologia mòbil, ara que fa 50 anys de la primera trucada mòbil. "On hi hagi un telèfon mòbil hi haurà esperança i oportunitats", ha afirmat, tot recordant els terratrèmols de Turquia i Síria. En mig d'aquesta inestabilitat territorial, el rei ha refermat el compromís d'Espanya amb la defensa d'Ucraïna.
 

Més diàleg, convivència i cohesió social

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ressaltat la resposta espanyola a la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna, que ha permès controlar la inflació i liderar el creixement econòmic. Sánchez ha reivindicat l'aposta del govern espanyol per la transformació digital i ecològica a l'Estat. "Redoblarem els esforços en aquesta direcció", ha dit Sánchez i ha assegurat que la transformació digital és un "eix estratègic". El president espanyol ha demanat tenir en compte la dimensió humana de la digitalització, perquè aquesta no generi més desigualtat.

Sánchez ha agraït el compromís de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona amb el Mobile World Congress, que ja és el de la "normalitat" després de la pandèmia. "Obrim una nova etapa de diàleg centrada en el que ens uneix, que és el progrés de Catalunya, i reforçant la convivència i l'acord per avançar en favor de la gent", ha afirmat.
 

Colau rebutja projectes "del passat"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat la capital catalana com a hub tecnològic. Colau ha posat en valor la cooperació entre Barcelona, Catalunya i Espanya per fer possible el Mobile i altres projectes que vindran. "Hem d'afrontar plegats els reptes compartits", ha dit Colau, que ha assegurat que Barcelona és una potència econòmica indiscutible. "Necessitem una Generalitat a ple rendiment al nostre costat i que el país recuperi el temps perdut en sectors clau", ha dit l'alcaldessa, que ha reclamat tancar la porta a projectes "del passat".

L'alcaldessa s'ha adreçat també al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, suport per atreure el talent internacional a Barcelona. "Cal cohesió social i a Barcelona hi ha una barrera que són els preus del lloguer", ha afirmat Colau. En aquest sentit, ha reclamat a Sánchez regular el preu del lloguer perquè "tothom pugui viure i treballar a Barcelona".