El govern espanyol fa explícit el divorci per la llei del «només sí és sí» i el PSOE aprova la reforma amb la dreta

La ministra Irene Montero adverteix d'un "greu retrocés en els drets de les dones" i Podem constata que la modificació suposa tornar al codi penal de la Manada

Les ministres Irene Montero i Ione Belarra, aquest dijous al Congrés
Les ministres Irene Montero i Ione Belarra, aquest dijous al Congrés | Jesús Hellín / Europa Press
20 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:55h
Quatre ministres del govern espanyol han assistit aquest dijous a la sessió del Congrés que ha votat la reforma de la llei del "només sí és sí". La imatge ha evidenciat les sensibilitats diverses d'un govern que ha certificat el divorci. D'una banda, Pilar Llop, ministra de Justícia i favorable a la reforma. Davant d'ella al Congrés, Irene Montero, ministra d'Igualtat i principal víctima política de l'esmena pactada entre el PSOE i el PP. Al seu costat, Ione Belarra, ministra de Drets Socials i puntal de Montero dins del govern espanyol. I davant de totes dues, Yolanda Díaz, vicepresidenta, que ha mantingut un perfil baix en el debat mentre impulsa la plataforma Sumar, tot i que també ha votat en contra de la reforma de la llei.

Després de setmanes de negociacions, les diferències del govern de coalició s'han evidenciat i els socialistes s'han aliat amb la dreta per intentar evitar més revisions de condemna i rebaixes de pena a agressors sexuals, en aplicació de la nova llei, però segons Podem això implica tornar al codi penal de la Manada, apartar el consentiment, i tornar a situar la violència al centre. El PP, Ciutadans, el PDECat, Junts i el PNB han donat suport a la reforma, que ha constatat la fractura del govern de coalició. Contra la reforma, Podem, ERC, Bildu, la CUP i altres grups minoritaris. La votació ha acabat amb el PP dempeus aplaudint. No ho ha fet el PSOE.

La protagonista de la jornada i al punt de mira de moltes de les crítiques dels grups parlamentaris, Irene Montero, ha assegurat que és el "dia més difícil" que ha viscut com a ministra i ha afirmat que el moviment feminista haurà de continuar lluitant per tornar a situar el consentiment al centre. "Va costar molts anys de mobilitzacions i de lluita feminista per posar el consentiment al centre, i la reacció a aquesta llei ha suposat una tornada enrere", ha dit, i ha criticat que s'hagi de tornar a sentir que "el consentiment és un teatre". "Era necessari un canvi en el codi penal perquè només el consentiment determinés l'agressió sexual", ha insistit. La ministra d'Igualtat ha lamentat que es torni al model de la violència i la intimidació, que suposa una "tornada enrere". "El consentiment no és un teatre, encara que ho digui qui redacta la proposta que avui es vota", ha lamentat. 

Montero ha dit al PSOE que l'ofensiva conra la llei del "només sí és sí" és una ofensiva contra el govern espanyol i el president del govern espanyol, i ha lamentat que no s'hagi pogut travar una resposta unitària. "Vam fer propostes i vam cedir per trobar una resposta unitària", ha recordat la ministra. La reforma, ha insistit, no servirà per evitar revisions de pena, i ha recordat que Podem ha fet propostes que augmenten les penes, però no se'ls ha acceptat. Per això, ha retret al PSOE que hagi fet una sola proposta que torna al model anterior, que requereix que les víctimes presentin ferides per tal que hi hagi agressió sexual. "És un sistema d'impunitat als agressors", ha denunciat, i ha dit que Espanya es converteix en el primer país d'Europa que després de complir amb el conveni d'Istanbul, ara farà un pas enrere. "És un greu retrocés en els drets de les dones", ha insistit.