Els vots de Vox fan president Mazón: l'anticatalanisme governa el País Valencià

El nou líder popular fa equilibris per convèncer els ultres: elimina les subvencions a "qui imposi els Països Catalans" i inclou Igualtat en una vicepresidència

Carlos Mazón, nou president del País Valencià, en el ple d'investidura
Carlos Mazón, nou president del País Valencià, en el ple d'investidura | PP
13 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:04h
El PP torna al poder al País Valencià de la mà de Vox i, després de l'episodi de Borriana, tot fa pensar que la nova etapa estarà marcada per l'anticatalanisme. Així ho fa pensar el discurs d'investidura del nou president popular, Carlos Mazón, que ha estat investit amb els 40 vots del PP i els 13 de Vox aquest dijous. També ha estat àmpliament ovacionat per les formacions de dreta i extrema dreta quan ha anunciat que retirarà les subvencions a "qui imposi els Països Catalans". "S'ha acabat, per justícia i perquè tenim personalitat pròpia: som espanyols i valencians", ha assegurat.

El pacte de govern entre els dos partits ja preveia una guerra total contra el català, en paral·lel a la que també es veu a venir a les Illes Balears i que ha començat amb l'eliminació del requisit del català per treballar a la sanitat. En l'acord programàtic Mazón obviava fer referència a mesures específiques contra el català, però ell mateix ja havia avançat els primers passos per revertir les polítiques de l'executiu de XimoPuig per blindar la llengua catalana.

En aquest sentit, Mazón ja havia avançat l'eliminació de l'Oficina de Drets Lingüístics, la supressió de la figura dels assessors que vetllen per incrementar l'ensenyament del català a les escoles, i que deixaria sense aplicació qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística entre el valencià i el castellà. Pel que fa a l'educació, també assegura que "traurà la ideologia de les aules dels nostres fills".

En aquesta línia, el nou president popular ha anunciat aquest dijous una nova llei de senyes d'identitat que, sense entrar en detalls, recorda a una norma aprovada pel mateix PP el 2015 i que va ser derogada pel pacte del Botànic, el govern de PSOE-Podem-Compromís que va ocupar la Generalitat valenciana fins a les eleccions del 28-M. Així doncs, Mazón demostra sense complexos que vol recuperar les polítiques contra el català aplicades per altres presidents populars, com EduardoZaplana, FranciscoCamps o Alberto Fabra.

Allà on Mazón ha intentat fer més equilibris és en la violència masclista. Si bé va ometre fer-ne menció a l'acord amb l'extrema dreta, en el discurs d'investidura ha explicat que inclourà la violència contra les dones i la igualtat en una vicepresidència. Però clar, també cal tenir contents a Vox, i per això ha assegurat que també condemna "qualsevol mena de violència en l'àmbit laboral, masclista, intrafamiliar, de gènere o d'identitat sexual". Eufemismes per no parlar de manera clara i equilibrisme per governar els quatre pròxims anys al País Valencià.