El president del TSJC esquiva l'amnistia però avisa que la llei s'ha d'aplicar «sense impunitat»

Jesús Maria Barrientos no es mulla sobre les negociacions per a la investidura a Madrid però s'escuda en la Constitució: "Si la llei no és general, no és llei"

Barrientos, durant el seu discurs d'obertura de l'any judicial
Barrientos, durant el seu discurs d'obertura de l'any judicial | ACN / Pol Solà
06 d'octubre de 2023, 14:12
Actualitzat: 17:54h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha inaugurat aquest divendres l'any judicial i totes les mirades estaven posades en el discurs del seu president, Jesús Maria Barrientos, en plenes negociacions sobre l'amnistia a Madrid. No s'hi ha referit explícitament, però ha deixat anar un missatge clar cap a un hipotètic pacte entre l'independentisme i l'esquerra espanyola: "No poden haver-hi ni excepcions, ni privilegis, ni en definitiva espais d'impunitat", ha sentenciat.

Barrientos s'ha escudat en la Constitució com a salvaguarda de l'estat de dret i ha recordat que és el document que situa els límits de qualsevol reforma. "La llei és general o no és llei, ens obliguen a tothom de la mateixa manera", ha reiterat el president del tribunal, que encara ha insistit a destacar que "ningú pot eludir les conseqüències" de vulnerar aquest "imperi" de la llei. Tot plegat, ha conclòs, "cal recordar-ho més que mai".


Per part del Govern, ha estat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, qui ha estat present en l'acte d'obertura de l'any judicial, mentre que també hi ha assistit l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Barrientos ha reconegut a l'executiu català la "contribució" en la millora del funcionament del sistema judicial i li ha reclamat que mantingui "la màxima implicació" en mantenir-ho, d'igual manera que ha apel·lat a la resta d'institucions públiques de l'Estat.

Les declaracions de Barrientos es produeixen el mateix dia en què Sumar ha anunciat que el pròxim dimarts presentarà la seva proposta d'amnistia. Junts ha agraït les intencions de la formació de Yolanda Díaz, mentre que el PSOE se n'ha desmarcat. Tot i això, el mateix Pedro Sánchez s'ha pronunciat sobre la mesura hores després en el tancament de la cimera europea de Granada, i per defensar-la.
 

Crítiques a PSOE i PP pel bloqueig del Poder Judicial

Per altra banda, el president del TSJ també ha criticat el bloqueig de cinc anys del Consell General del Poder Judicial i ha mencionat explícitament com a culpables al PSOE i el PP. "Els hi demano que situïn l'interès general per sobre dels interessos polítics", ha dit Barrientos, que ha demanat crear un model d'elecció que sigui just i que s'iguali als estàndards europeus.


El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat des de fa cinc anys pel bloqueig del PP, que es nega a pactar els nous vocals amb el PSOE. La cara més visible d'aquesta interinitat és Carlos Lesmes, president de l'òrgan, que reclama als partits que es posin d'acord per acabar amb la interinitat. No hi ha, ara com ara, un horitzó real d'acord, perquè el PP no vol perdre la seva influència en l'òrgan de govern dels jutges, encarregat de nomenar els jutges dels principals tribunals espanyols.