Baró s'imposa per la mínima a ERC Barcelona i haurà d'incorporar la llista de Gomà

La regidora guanya per només 23 vots i haurà d'acollir la candidatura crítica amb la direcció nacional després de no haver superat el 55%

La Barcelona de Totes, candidatura liderada per Eva Baró.
La Barcelona de Totes, candidatura liderada per Eva Baró. | ERC
20 d'octubre del 2023
Actualitzat el 21 d'octubre a les 9:29h
Eva Baró presidirà la federació d'ERC Barcelona durant els pròxims quatre anys. Així ho han decidit els militants republicans de la capital catalana durant la jornada de votació que s'ha celebrat aquest divendres, i que ha acabat donant la victòria a la regidora de Barcelona, que ha obtingut 365 vots (un suport del 50%) enfront dels 342 (47%) que ha recollit la seva contrincant: Patrícia Gomà, que és secretària general d'Educació i que ha obtingut més vots que avals. Ara bé, com que Baró no ha obtingut més del 55% dels vots amb una participació del 70,8%, d'acord amb el que marquen les regles de joc del partit, haurà d'iniciar un procés de diàleg intern entre les dues candidatures. 

La llista de Baró, amb el nom 'La Barcelona de Totes' s'ha definit internament com l'oficialista enfront de la dels crítics -Horitzó Barcelona- tot i que cap de les dues llistes avalava les etiquetes. Sigui com sigui, una de les lectures que deixa aquesta victòria de l'oficialisme és un nou aval de les bases cap a l'aparell d'Oriol Junqueras. Un aval, però, molt ajustat que segur que farà reflexionar la direcció nacional. El partit ha enviat un mail a la militància amb els resultats, i la proclamació s'oficialitzarà en una assemblea aquest dissabte al matí. La incertesa sobre qui seria la candidatura guanyadora s'ha imposat fins a última hora, i és que el procés de primàries ha estat molt ajustat en tot moment. Ho van demostrar també els avals: Baró en va presentar 309 i Gomà 267. 

El resultat de les primàries obliga les dues candidatures a posar-se d'acord i treballar plegades durant els pròxims quatre anys, i això no serà una tasca fàcil perquè les diferències entre les dues formacions són gruixudes. De fet, la direcció nacional del partit va intentar ajudar a impulsar una candidatura de consens -com el 2019 quan va ser proclamat president Gerard Gómez del Moral- però en aquesta ocasió les diferències eren insalvables i es va acabar convenint que la millor opció eren dues llistes. Més enllà dels noms i les famílies, quines apostes diferenciades té cada candidatura?

Baró considera imprescindible millorar la coordinació entre el grup municipal de l'Ajuntament i la federació. La llista de Gomà defensa més autonomia de la federació barcelonina a l'hora de prendre les decisions, i reclama que qüestions estratègiques s'obrin a la militància. Aquí hi ha una de les patates calentes de la qüestió. Baró ocupa una de les vicepresidències de la Diputació, mentre que Gomà defensa replantejar la presència dels republicans a l'ens supramunicipal. Baró ho descarta, i defensa potenciar la participació, però sense qüestionar el paper de les cúpules del partit, que considera que han estat avalades per prendre decisions amb el suport de la militància. 

Qui forma part de La Barcelona de Totes?


La Barcelona de Totes, de Baró, és concebuda com la llista afí a l'aparell nacional del partit pel fet que l'encapçala una regidora actual del govern municipal que a més, fins fa pocs mesos, formava part de l'executiva nacional del partit. A banda, entre els noms més coneguts de la llista de Baró hi són l'exsocialista José Rodríguez 'Trinitro', que actualment és diputat al Parlament. També de l'entorn exsocialista hi és l'actual conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que va anunciar que es feia militant d'ERC durant la campanya electoral del 28-M. A la llista també destaca el director de comunicació d'Interior, Bernat Gimeno.

Però més enllà dels noms que volen conduir la federació, és rellevant parar atenció als suports. La conselleria d'Interior fa un bon desplegament al costat de Baró, i és que entre els adeptes també hi és el cap de gabinet d'Elena, Raül Múrcia 'Muto', una de les persones de més confiança de Junqueras. Carme ForcadellFabian MohedanoRobert Fabregat -president de la federació entre 2015 i 2019- o l'actual regidor Jordi Castellana són altres dels noms que donen suport a la candidatura. 
 

Horitzó Barcelona: Amorós, Capella i portabellisme


Però qui hi ha a l'altra banda, la que anomenen dels crítics, de la "vella guàrdia" i de la corda de l'exlíder d'ERC a Barcelona Jordi Portabella? Al costat de Gomà, que va ser membre de l'executiva nacional del partit sota la presidència de Junqueras i presidenta de la federació entre 2012 i 2015, hi és també Oriol Amorós, secretari general de Drets Socials i expresident de la federació entre 2004 i 2011. En temps anteriors, s'havia disputat mitjançant primàries ser el cap de llista d'ERC Barcelona, però va guanyar Alfred Bosch. A la llista amb Gomà i Amorós precisament hi ha una de les persones que més suport havia donat a Bosch contra Amorós, l'actual regidor Jordi Coronas. Ara, però, coincideixen a la mateixa corda. 

Horitzó Barcelona també compta amb el suport explícit de l'actual consellera de Territori, Ester Capella, que s'havia postulat abans com un possible relleu a Maragall com a cap de llista, però que finalment va anar com a número tres. També s'incorporen nous perfils que no han tingut càrrecs institucionals. "Som els militants que hi hem estat sempre", diuen en un dels vídeos promocionals. 

Quins seran els reptes del nou equip per aquests quatre anys?

El repte més imminent que tindrà Baró serà escoltar i calmar unes bases molt decebudes per l'hermetisme amb el qual es va decidir l'entrada al Govern de la Diputació de Barcelona, sota la presidència del PSC. I aquest malestar s'haurà de tenir molt en compte en una hipotètica decisió futura per una possible entrada al govern municipal de Jaume Collboni. L'última patacada electoral i el relleu d'Ernest Maragall tindran també un paper predominant en el llistat de feines del nou equip.