El PP acusa Sánchez d'agenollar-se davant d'ERC amb «nocturnitat i traïdoria» pel pacte de l'amnistia

Els populars retreuen a Pedro Sánchez que amb aquest acord "li demana perdó als independentistes en nom d'Espanya a canvi de poder seguir al poder"

Cuca Gamarra i Alberto Núñez Feijóo, al Congrés
Cuca Gamarra i Alberto Núñez Feijóo, al Congrés | Eduardo Parra / EP
Victor Rodrigo
01 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:29h
La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha carregat aquest dimarts contra l'acord del PSOE i ERC per la futura llei d'amnistia que obre la porta a la investidura de Pedro Sánchez, i considera que els socialistes "s'agenollen davant l'independentisme". La també portaveu del PP al Congrés ha assenyalat que l'acord s'ha tancat amb "nocturnitat i traïdoria"."L'ambició de Sánchez ha engolit les sigles", ha lamentat.

Els populars també han retret a Sánchez que "li demana perdó als independentistes en nom d'Espanya a canvi de poder seguir al poder" i han subratllat que el PSOE, sent "conscient de les deshonroses de les seves cessions", comunica elpacte amb ERC "amb nocturnitat", utilitzant el "dia històric" de la jura de la Constitució per part d'Elionor "per diluir l'atenció dels espanyols i treure focus a les seves decisions".

D'altra banda, el partit d'Alberto Núñez Feijóo ha alertat que la propera cessió, segons ell, serà "apuntar a un repartiment d'inversions asimètric, en què les exigències dels independentistes prevalguin sobre les necessitats de la resta de territoris d'Espanya,comprometent la prestació de serveis públics en aquelles comunitats que Sánchez considera secundàries".

"L'acord reconeix obertament que els ciutadans pagarem als independentistes el preu que han exigit a Sánchez per fer-li president, cosa que confirma que les exigències superaven les fixades en el marc de l'amnistia", ha denunciat el PP, que també ha acusat
a Pedro Sánchez de "comprar temps a La Moncloa amb els diners, però també amb la igualtat, de tots els espanyols"."En aquesta humiliació per al nostre país, com en tantes altres coses, el secretari general del PSOE tindrà davant el Partit Popular", ha avisat.

La Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES) que presideix l'expresident del govern espanyol José María Aznar ha acusat aquest dimecres el PSOE d'"abraçar" l'"estratègia de destrucció de l'ordre constitucional" que, segons ell, han dissenyat els partitsindependentistes i l'"extrema esquerra".Així ho assegura en un comunicat difós un dia després de la cerimònia de jura de la d'Elionor, un acte del qual es van absentar els socis potencials d'investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, i el gruix del grup parlamentari de Sumar.

Jaume Asens, un dels negociadors de Sumar, ha assegurat que falta l'acord entre Junts i el PSOE està tancat en un 95%. "Els elements que separen el PSOE i Junts són menors i secundaris que han quedat bloquejats", ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha insistit que creu que les discrepàncies "no són suficients perquè les coses es torcin". Asens ha assegurat que les pròximes hores són "clau" i confia que es pugui tancar el pacte "en les pròximes hores o dies".


Encara que s'ha mostrat optimista, ha subratllat que "no es pot donar res per fet" ni "es pot descartar que es torci". En qualsevol cas, ha confiat que "tothom actuarà amb responsabilitat". Asens no ha volgut revelar el detall de les negociacions ni quins són els esculls que hi ha ara mateix perquè, segons creu, seria "contraproduent".

El pacte entre ERC i PSOE, segellat

L'entesa s'ha tancat amb una conversa telefònica entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol en funcions. Tant ERC com el PSOE han compartit un comunicat idèntic i breu en el qual anuncien que han "desbloquejat" els últims detalls de la futura llei d'amnistia. Ara ja només quedarà signar l'entesa i celebrar el debat al Congrés, sempre que Junts -com tot indica- també segelli una entesa amb els socialistes.

L'últim gran escull en la carpeta de la desjudicialització, que ERC ja va treballar la passada legislatura amb els indults i la reforma del codi penal per la malversació i per derogar la sedició, era que Tsunami Democràtic i els CDR també s'incloguin en l'amnistia. "Si és parcial no és amnistia. O entra tot, o res", reivindicaven fins dimarts a la tarda fonts dels de Junqueras. El PSOE mostrava reticències pel fet d'haver d'incorporar el delicte de terrorisme i des d'ERC lamenten que l'assumpte no hagi estat una prioritat de Junts. En la causa del Tsunami, que la Fiscalia no veu clar considerar terrorisme i que el jutge ha allargat sis mesos més, podrien estar-hi implicats Marta Rovira o els empresaris Oriol Soler, Xavier Vendrell i Xavier Vinyals, propers a ERC i Junts respectivament. En el cas dels CDR de l'Operació Judes ja estan processats i pendents de judici