La militància del PSOE avala àmpliament les aliances de Sánchez amb l'independentisme

El 87% dels afiliats vota a favor en la consulta interna, que ha comptat amb una participació del 63%; el resultat reforça la posició del president en funcions de cara a la recta final de la investidura

Pedro Sánchez, al Congrés.
Pedro Sánchez, al Congrés. | ACN
04 de novembre de 2023, 23:40
Actualitzat: 05 de novembre, 0:11h
Aval ampli de la militància del PSOE a les aliances que està teixint Pedro Sánchez de cara a la investidura. Un 87% dels afiliats han votat favorablement en la consulta interna organitzada pels socialistes, en la qual ha participat un 63% de les bases i s'ha registrat poc més d'un 11% de vot contrari als pactes. D'aquesta manera, Sánchez surt reforçat de cara a la fase final de les converses, monopolitzades ara per Carles Puigdemont i Junts, que encara no han fet el pas per garantir el vot favorable arran de les dificultats per pactar la llei d'amnistia.


De moment, Sánchez ha segellat dues aliances de pes. La primera va rubricar-se fa dues setmanes al costat de Yolanda Díaz, cap de files de Sumar, amb qui aspira a reeditar la coalició governamental a la Moncloa. L'aspecte més destacat d'aquest pacte és la reducció de la jornada laboral, que acabarà sent de manera gradual de 37 hores i mitja. Aquest dijous va arribar el segon acord de pes, signat pel ministre Félix Bolaños i el president d'ERC, Oriol Junqueras, en un hotel de Barcelona. L'entesa entre el PSOE i els republicans té aspectes rellevants.

El principal és el traspàs per fases de Rodalies, que estarà governat per una empresa mixta participada per la Generalitat i l'Estat. També hi apareix la condonació de 15.000 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmica (FLA), que permetrà a l'administració catalana estalviar-se 1.300 milions d'euros en interessos cada any. En clau política, l'accent es posa en una segona taula de diàleg entre partits, al marge de la que existeix entre governs, i la idea és que en aquest nou mecanisme hi puguin participar verificadors internacionals.

Sánchez, malgrat aquestes dues enteses ja rubricades, encara no té garantits els vots per sortir president del Congrés dels Diputats. Tots els esforços estan centrats ara en aconseguir que Puigdemont acabi fent costat al PSOE. El pacte està avançat, com reconeixen tots els actors, però encara no s'ha trobat el desllorigador final, que té a veure amb casos perifèrics del procés que afecten dirigents propers a l'expresident de la Generalitat. Josep Rull i Toni Comín, dirigents de Junts, han assegurat aquest dissabte des de la Catalunya Nord que la investidura és "a tocar", però que no signaran res que no pugui ser considerat com un "bon pacte".


A banda de Junts, el líder del PSOE també ha de convèncer el PNB, que observava amb recel algunes de les parts -en matèria social i econòmica- de l'entesa entre els socialistes i Sumar. En canvi, Sánchez sí que pot comptar amb els vots de Bildu, que des de la nit electoral defensa que optar pel PSOE és bàsic per no donar cap oportunitat a la dreta de poder sumar. El fet que el president espanyol en funcions hagi aconseguit un resultat ampli en la consulta el protegeix de moviments interns contraris a l'amnistia, escenari abonat per un PP mobilitzat contra les aliances que stà teixint Sánchez. Les acusacions de "corrupció" formen part de l'ordre del dia.