El PSOE i Junts es valen de la llei d'amnistia per marcar perfil

Les esmenes a la norma, que no perilla malgrat l'escenificació d'uns i altres, fan evident la nova cursa pels rèdits entre socialistes i juntaires el dia d'una nova trobada Turull-Cerdán i Jové-Bolaños

El secretari general de Junts, Jordi Turull, atenent la premsa a Madrid.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, atenent la premsa a Madrid. | Europa Press
17 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:19h
Va existir un moment en l'inici de la tramitació de la llei d'amnistia en què ERC i Junts, malgrat la pugna constant entre tots dos, es van conjurar a establir un mecanisme de coordinació entre els advocats que assisteixen els dos partits per presentar esmenes consensuades a la llei d'amnistia. Era un enèsim intent d'unitat enmig de la guerra política. Però tot va quedar en una declaració d'intencions i, finalment i un cop més, els dos exsocis no van saber treballar plegats, arribant per separat al final de la partida -dimarts, quan acabava el termini- de les esmenes. Junts les seves, ERC les seves, i el PSOE de pactades amb els republicans i la resta de partits de la investidura. Però el moviment no és casual i una vegada més s'ha de llegir entre línies, perquè té molt a veure amb els rèdits que necessita arrencar cada formació. Tot i l'escenificació i que les esmenes puguin acabar rebutjades, la llei no perilla.

Les esmenes d'ERC i Junts, malgrat presentar-se de manera separada, anaven en la mateixa línia: blindar encara més el terrorisme que podria colpejar casos com Tsunami Democràtic i els CDRs. Aquest dimecres, però, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños tancava les portes a aquestes esmenes i assegurava que només mantenia damunt la taula els canvis "tècnics" acordats amb Sumar, ERC, Bildu i BNG. "Nosaltres creiem que els delictes greus han d'estar exceptuats de l'amnistia, com ja ho estan a la proposició de llei", ha dit en una atenció als mitjans. Amb aquest moviment, el PSOE, que trasllada que els CDRs i el Tsunami es beneficiaran de l'amnistia, però no és partidari d'incidir-hi, es distancia dels socis independentistes sense trencar-hi. Els socialistes aprovaran l'amnistia, però en el tràmit d'esmenes diran que no a totes les peticions dels republicans i juntaires. Marca perfil i poden explicar que diuen que no als independentistes.

Però també marca perfil Junts davant d'ERC amb el moviment de no afegir-se al carro de les esmenes tècniques presentades pels socis de la investidura. Des de l'inici de la partida, el partit de Carles Puigdemont s'ha esforçat per deixar clar que no pertany a cap "bloc", en referència a la divisió que es fa entre el bloc progressista i sobiranista, i el bloc de les dretes. Que actua de manera autònoma per "defensar Catalunya". I és precisament d'aquí on beu el moviment de no sumar-se a les esmenes tècniques quan ERC sí que ho ha fet amb EH Bildu, BNG i Sumar. I Junts fins i tot ha anat un pas més enllà, marcant territori i advertint que no n'hi ha prou amb parlar de terrorisme, sinó que també cal blindar els casos de lawfare, incloent-hi Laura Borràs. El PSOE tampoc ho acceptarà, però l'amnistia continua sense perillar. Junts ja la va pactar durant les negociacions per la investidura de Sánchez.

I mentrestant, una vegada més, ERC ha quedat parcialment al marge de la discussió política. Ja va passar la setmana passada durant les negociacions dels decrets del govern espanyol, que ERC va aprovar sense més i que Junts va salvar in extremis a canvi de concessions difuses, la més transcendent sobre el traspàs de competències en immigració. Els republicans estan fent un inici d'any sense escarafalls i no és casual, sinó que respon a una calma estratègica. L'acord d'investidura que els d'Oriol Junqueras van segellar amb Sánchez, que incorporava el traspàs de Rodalies i la condonació parcial del deute del FLA, va suposar una injecció d'adeptes cap als republicans, com a mínim en les enquestes internes que controla el partit. Si això funciona, millor no entrar en el cos a cos per evitar el descrèdit electoral, pensen des de la sala de màquines del carrer Calàbria.
 

Reunió Turull-Cerdán i Jové-Bolaños

Sigui com sigui, més enllà de les discrepàncies en obert sobre les esmenes, la jornada acaba amb una reunió entre el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, a Madrid. El juntaire s'ha deixat fotografiar i ha fet declaracions a la premsa, però no ha detallat el contingut de la conversa, ha apostat per la discreció i ha assegurat que ha estat "productiva". Cerdán no ha dit res, però el ministre Bolaños ha assegurat que les relacions entre totes dues formacions estan "normalitzades". Abans que el ministre fes les declaracions, es reunia telemàticament amb el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové. Sobre la taula, la voluntat de trobar una entesa conjunta que permeti que prosperi la llei d'amnistia. Cap dels actors implicats dubta que la norma no tiri endavant.