El govern espanyol incrementa el salari mínim fins als 1.134 euros, un 5% més

Amb aquesta decisió, l'SMI s'ha vist augmentat en un 54% respecte el del darrer any de l'executiu del PP, quan era de 736 euros

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría
La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría | Europa Press
06 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:30h
El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un nou increment del salari mínim interprofessional, que se situa en els 1.134 euros, el que suposa un augment del5%. Després del consell, la portaveu, Pilar Alegría, ha comparegut acompanyada de les vicepresidentes i ministres d'Hisenda, María Jesús Montero, i Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Montero ha explicat l'increment com un exemple més del "compromís del govern de coalició per atorgar més drets per dignificar la vida dels treballadors i construir un país més just".

Des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, l'any 2019, l'SMI ha vist diversos increments. L'any 2018, el darrer de l'executiu de Mariano Rajoy, el salari mínim estava en 736 euros. Amb l'augment acordat avui, s'ha vist incrementat en un 54%. Unes mesures que suposen una millora directa per a un total de 5 milions de treballadors. 

Pilar Alegría n'ha explicat els detalls, com també de la decisió d'incrementar en un 0,3% el sou dels treballadors públics, el que implica un increment del 9,5% en els darrers tres anys. Montero ha relacionat l'increment del salari mínim amb la "robustesa" de l'economia espanyola, amb un increment del consum familiar. Ha assegurat que el govern Sánchez ha aprovat "la major reducció d'impostos de l'energia de la història".   

Díaz ha expressat que la decisió suposa fer més estreta la distància envers la mitjana salarial europea, que encara és de 19 punts. Però la vicepresidenta i líder de Sumar ha subratllat que aquests increments són molt rellevants per a les economies domèstiques. També ha destacat que "l'impacte de gènere d'aquesta mesura és molt important", més en un país de grans desequilibris salarials. Yolanda Díaz s'ha referit als beneficis obtinguts per les grans entitats financeres, que suposen una diferència de fins a 200 vegades entre un alt directiu bancari i els seus treballadors.