Sabadell augmentarà la distribució d'aigua regenerada

L'Ajuntament i la companyia d'aigües impulsen una xarxa que distribuirà l'equivalent a un 20% de l'aigua que es consumeix a la ciutat en un any

Presentació de la nova xarxa d'aigua regenerada
Presentació de la nova xarxa d'aigua regenerada | Ajuntament de Sabadell
Nació
16 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:34h
L'Ajuntament de Sabadell i la companyia Aigües Sabadell estan impulsant una xarxa que incrementarà l'ús d'aigües regenerades i freàtiques que provenen de la depuradora i el subsol, per tal de reduir la dependència de la compra d'aigua potable i avançar en l'autoabastiment de la ciutat. 

Amb un pla d'inversions superior als dos milions d'euros, aquesta xarxa preveu recuperar uns dos hectòmetres cúbics, el 20% de l'aigua que es consumeix a Sabadell en un any. Els usos seran per al reg, la neteja de carrers, omplir cisternes o per a processos industrials.

El Consistori està elaborant un pla director per concretar la futura expansió de la xarxa, amb més recursos, però en una primera fase es vol aconseguir que les indústries es puguin connectar a la xarxa a través de canonades i fer servir l'aigua regenerada per al seu funcionament.

Sabadell va augmentar la seva producció d'aigua regenerada un 73% durant l'any 2023. En total, la companyia va subministrar 51.380 metres cúbics d'aigua regenerada, el que equival a més de 20 piscines olímpiques o al consum d'aigua de 1.500 persones en un any. Aquesta xifra suposa el màxim històric d'Aigües Sabadell. Aquesta aigua es va distribuir al polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu-sec i als serveis municipals de neteja viària i reg de supervivència dels nous arbres de la ciutat, als sectors agrícola i industrial i a municipis de l'entorn.

Des del mes de juliol s'estan duent a terme unes obres que permetran portar l'aigua regenerada des de Riu-sec fins al barri de Can Gambús, connectant les xarxes sud i nord, i incrementant les possibilitats d'ús d'aquest tipus d'aigua. L'actuació suposa una inversió d'1,2 milions d'euros i compta amb una subvenció d'1 milió d'euros de l'Agència Catalana de l'Aigua.

El consistori ja treballa per fer créixer l'aigua regenerada a punts estratègics de la ciutat en el marc del projecte de col·laboració público-privada Biotop. El consum estimat d'aigua regenerada a Sabadell serà, a mig termini, de 200.000 metres cúbics anuals.

L'objectiu, amb la nova xarxa, és arribar al màxim de parcs perquè no calgui fer servir els camions cisterna per al reg, i també que la regenerada arribi als polígons per als usos industrials. Però, a més, es treballa per recuperar més aigües freàtiques procedents de mines i pous, que ara s'utilitzen bàsicament per a reg, i per això s'instal·larà una nova planta potabilitzadora a Serra d'en Camaró, on es tractarà l'aigua que procedeix de les mines Marí Vinyals i Ripoll, i també les del pou del parc Catalunya. Aquesta acció permetrà recuperar fins a un hectòmetre cúbic d'aigua anual el 2025.