​Olot i la Fundació Vila Casas dialoguen sobre la ira al Museu dels Sants

La segona entrega de la col·lecció expositiva «Pecats capitals» porta a la capital de la Garrotxa peces contemporànies d'un dels fons d'art més importants d'Europa

Un dels diàlegs entre unes fotografies de Chema Madoz i una peça de Josep Berga
Un dels diàlegs entre unes fotografies de Chema Madoz i una peça de Josep Berga | Pau Masó
06 de juliol del 2023
Actualitzat a les 12:28h
El Museu dels Sants acull des d'aquest dimecres una exposició que busca la contraposició entre allò temporal i permanent, i entre allò clàssic i contemporani. Es tracta de "La ira", una mostra de peces d'art de la col·lecció dels Museus d'Olot i de la Fundació Vila Casas que és la segona entrega de la sèrie "Pecats capitals" que formalitza la col·laboració entre els dos fons museístics i que ja va fer-se patent el 2021 amb "La supèrbia", la primera de les set entregues que tindrà la sèrie.

Des d'aquest dijous i fins a l'octubre es pot visitar el segon pecat capital que exploren els Museus d'Olot i la Fundació Vila Casas. Es tracta de la ira, un sentiment que s'expressa a través d'obres contemporànies de la fundació catalana i altres peces del fons museu olotí. La mostra connecta un element de cada una de les institucions i els posa en diàleg per reflexionar sobre la qüestió. Per exemple, es contraposen dues fotografies del madrileny Chema Madoz amb un bust de Santa Cecília, de Josep Berga. En total són set diàlegs protagonitzats per artistes contemporanis com Santos Montes, Mapi Rivera i Isabel Rocamora amb la reproducció d'una verge cremada durant la Guerra Civil, la imatge de la nua Dolorosa de Candeler de l'Art Cristià o una màscara de Josep Clarà.

"És una connexió entre el passat i el present. Entre el fons patrimonial olotí i la col·lecció d'art contemporani més puntera en aquest moment", diu la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol. "Les obres funcionen per afinitat o indiferència. No es tracta que dues obres estiguin parlant sempre d'una mateixa qüestió, sinó que ens hem trobat que poden ser antagòniques", explica la comissària de la mostra, Natàlia Chocarro.
 

Presentació de la nova mostra amb la comissària Natàlia Chocarro, l'alcalde Pep Berga i la directora dels Museus d'Olot, Montse Mallol Foto: Pau Masó


L'exposició parla de la ira i ho fa amb diferents tonalitats i temàtiques des de la contemporaneïtat i des de l'art més antic. Les obres modernes de la Fundació Vila Casas, la qual té un dels fons museístics més importants d'Europa, exposen la ira a través d'àmbits i realitats diferents. "Ens hem proposat mostrar com la ira pren diferents facetes i com la ira sovint es vesteix amb diferents fisonomies per arribar a la seva fi. Estem parlant temàtiques contemporànies com la identitat, canvi climàtic, les guerres, les religions...", explica Chocarro.
 

Una exposició que dialoga amb la temporalitat

A part del diàleg entre l'art clàssic i el contemporani, la mostra també juga amb el temps pel que fa a la seva forma. Es tracta d'una exposició temporal que s'infiltra enmig de l'exposició permanent del Museu dels Sants. És a dir, per veure l'exposició, l'espectador haurà de passejar-se per la mostra permanent del museu olotí i a mesura que avanci en la visita, anirà trobant les obres de "La ira". "Les obres actuen com una mena d'infiltracions. Quan l'espectador entra al museu, hi ha un plafó informatiu, però després va trobant les peces", explica Chocarro. La nova mostra fruit de la col·laboració entre Olot i la Fundació Vila Casas es podrà visitar fins al 29 d'octubre.
Arxivat a