El Festival de Sitges l'inaugurarà una directora per primera vegada a la seva història

El film "Mona Lisa and the Blood Moon" d'Ana Lily Amirpour obrirà el certamen, que tornarà a apostar per una edició híbrida arran de la pandèmia

El cartell del Festival de Sitges 2021
El cartell del Festival de Sitges 2021 | @SitgesFestival
05 d'agost de 2021, 15:05
Actualitzat: 15:08h
Una directora inaugurarà el Festival de Sitges per primera vegada a la seva història. La 54a edició del certàmen l'obrirà la cineasta Ana Lily Amirpour, amb la seva pel·lícula Mona Lisa and the Blood Moon -protagonitzada per Kate Hudson-. El director del certamen, Ángel Sala, ha fet pública una llarga llista de pel·lícules, documentals i curtmetratges que es projectaran en l'edició d'aquest any, molt semblant en el seu format a la del 2020.

Sala ha assegurat que el fet que Mona Lisa and the Blood Moon inauguri el festival va ser "una decisió unànime", tant per la pel·lícula com pel fet que estigui dirigida per una cineasta. "És una gran notícia que una dona obri el Festival de Sitges", ha recalcat. El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya també estrenarà a escala mundial Veneciafrenia, d'Álex de la Iglesia; i La pasajera, de Raúl Cerezo i Fernando González Gómez. Sala.

El director català Juanjo Giménez arribarà al certamen amb Tres, un muntatge protagonitzat per Marta Nieto i Miki Esparbé que narra l'odissea d'una dissenyadora de so que processa el so més tard que les imatges. "És una història realment fascinant", ha dit Sala sobre el film de Giménez.

L'organització ha assegurat que l'edició d'enguany s'assemblarà "molt" a la de l'any passat, que va desenvolupar un format híbrid. En aquesta línia, la directora de la Fundació Sitges, Mònica García, ha assegurat que serà "pràcticament impossible" portar directors asiàtics per les restriccions de la pandèmia. Així mateix, han assegurat que treballen a poder portar representació "la més àmplia possible".

Una llarga llista de títols per a la 54a edició
El director del certamen ha destacat els films d'animació d'enguany, que, en paraules de Sala, són "tòtems mundials". Sala ha posat èmfasi en Where is Anna Frank, film que ressegueix els passos de Kitty, l'amiga imaginària d'Anna Frank, i dona una "visió inesperada del personatge".

"És molt necessària en els moments en què vivim", ha assegurat Sala. En aquest sentit, ha explicat que té un missatge contra el racisme i de lluita personal. El programa de films d'animació el completen Belle, del japonès Mamoru Hosoda; i Mad God, del nord-americà Phil Tippett.

Una altra de les branques importants del festival serà el cinema asiàtic, que desembarcarà a Sitges "amb tota la seva força". El cineasta xinès Zhang Yimou presentarà el thriller d'espionatge Cliff Walkers. Es presentaran també The Great Yokai ar: Guardians, de Takashi Miike; The Deer King, d'Ando Mashai; i la tailandesa The Medium, de Banjong Pisanthanakun.

Malgrat tot, el programa encara no està tancat i Sala ha deixat la porta oberta a què films com Titane, de la francesa Julia Cucournau -que ha guanyat la Palma d'Or al Festival de Cannes- s'afegeixin més endavant. "Potser hi ha alguna sorpresa", ha dit el director.

La directora de la Fundació Sitges, Mònica Garcia, i el director del Festival de Sitges, Ángel Sala Foto: ACN


La presència femenina, més destacada que mai
L'edició del 2021 estarà marcada per la presència de més pel·lícules dirigides per dones en comparació a anys anteriors. En aquest sentit, els organitzadors han explicat que estan pendents de tancar el programa complet i facilitar el percentatge total de cineastes que passaran pel festival. D'entrada se sap que hi haurà quatre òperes primes dirigides per dones. Als noms ja anunciats de Prano Bailey-Bond amb Censor i Carslon Young amb The Blazing World, s'hi sumen la britànica Charlotte Colbert, que debuta amb She Will i Camille Griffin amb Silent Night.

En la mateixa línia de reivindicar els films fets per dones el festival ha creat el programa WomanInFan, que pretén visibilitzar les dones creadores dins el cinema fantàstic. La iniciativa donarà beques a tres cineastes, que enguany seran per Anna Moragriega, Irene Moray i Laura Ferrés. Des del festival han deixat clar que són tres dones "amb recorregut i trajectòria" dins el món del cinema, malgrat que encara no han fet cap producció de cinema fantàstic. "Les infectarem de gènere fantàstic per si en un futur es decideixen a fer-lo", ha bromejat García. Les tres seleccionades tindran un programa de mentoratge durant el festival.