Josep Maria Estela, un nou comissari en cap per fugir de l'hiperlideratge de Trapero

Estela, definit com a figura "conciliadora", ha treballat en sis de les nou regions policials de Catalunya i té una llarga trajectòria dins del cos

Josep Maria Estela, nou comissari en cap dels Mossos
Josep Maria Estela, nou comissari en cap dels Mossos | ACN
20 de desembre de 2021, 13:50
Actualitzat: 22 de desembre, 11:01h
El comissari Josep Maria Estela (Alcarràs, el Segrià, 1970) ha estat nomenat aquest dilluns comissari en cap dels Mossos d'Esquadra en substitució del major Josep Lluís Trapero. Estela, que algunes veus defineixen com una "bona persona" i de tarannà "conciliador" té al davant una tasca difícil. No només per l'exigència del càrrec -ser el màxim responsable dels Mossos no és senzill- sinó perquè agafa el relleu d'una figura carismàtica, amb ascendència dins del cos i coneguda per la societat, com és Trapero, que va ser restituït en el càrrec durant la presidència de Quim Torra després de ser absolt per l'Audiència Nacional. La relació d'Interior, Joan Ignasi Elena i Trapero era professional i "bona", però poca cosa més, i el conseller ja feia mesos que pensava en un canvi al capdavant de la policia.

"No hem de tenir una visió tan personalista del cos", deia fa unes setmanes Elena en una entrevista amb NacióDigital. El nomenament d'Estela no s'ha d'entendre únicament com un canvi de líder als Mossos, sinó com una manera de fugir dels "hiperlideratges" com el del major Trapero, figura de pes als Mossos i convertit en heroi per una part de l'independentisme l'any 2017 i després en "traïdor" quan davant del jutge va revelar que tenia un pla per detenir Carles Puigdemont i el Govern si ho ordenava la justícia. En aquesta nova etapa que vol obrir el Departament d'Interior, es vol apostar pels lideratges "col·lectius" i per això també serà important el nom d'Eduard Sallent, que ja va ser comissari en cap entre 2019 i 2020 i que ara formarà part de la nova cúpula directiva del cos juntament amb Rosa Bosch

Estela, de 51 anys i fins ara màxim responsable dels Mossos a la demarcació de Tarragona, va ingressar als Mossos l'any 1994 i ha tingut certa visibilitat en els darrers dies. La setmana passada va comparèixer per explicar l'operatiu per reduir el pistoler que va disparar contra diverses persones. L'home, detingut dimarts, entrarà a presó quan rebi l'altra hospitalària. També va investigar l'explosió a la química de Tarragona l'any 2020. El comissari deixarà la regió policial de Tarragona i es traslladarà a Barcelona, a la prefectura de Les Corts, per ocupar el lloc que fins ara tenia Trapero. En la línia, però, de defugir els hiperlideratges, el nou comissari en cap no tindrà la categoria de "major", una figura vitalícia que des d'Interior consideren que s'allunya del "caràcter democràtic" que han de tenir els Mossos.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Lleida, Estela té un màster en Polítiques Públiques de Seguretat i un programa superior de direcció i gestió de la seguretat pública per la UOC. Del seu perfil en destaca la seva dilatada trajectòria als Mossos, on ha treballat en sis de les nou regions policials de Catalunya i ha estat comissari en cap de la demarcació de les Terres de l'Ebre -durant el 17-A- abans d'ocupar el càrrec de màxim responsable dels Mossos a Tarragona. També ha passat per la regió policial de Ponent, per l'àrea bàsica policial del Bages i per la del Pallars Sobirà, i també ha estat agent de la unitat de seguretat ciutadana a Figueres. També ha fet docència a l'Escola de Policia de Catalunya i l'any 2014 va estar al comitè de prevenció de la tortura del Consell d'Europa, en un projecte sobre procediments i garanties de les persones detingudes.

En la seva vessant més personal, és un comissari que coneix bé el territori -qui el coneix diu que és un "home de la terra"- és fill d'un dels fundadors d'Unió de Pagesos. Com a comissari en cap tindrà la feina de liderar, en l'àmbit orgànic dels Mossos, els canvis que la nova cúpula d'Interior vol implementar. De fet, un dels motius que han provocat la destitució de Trapero ha estat la seva poca actitud per aplicar un nou model policial, més enllà que Interior aposta per un relleu generacional al cos i havia perdut la confiança en el major. De la mateixa manera, Estela arriba al càrrec en un moment de "revisió" del model policial, a través de la comissió d'estudi que ja treballa al Parlament, i amb problemes greus com el del tràfic de marihuana, que afecta especialment Catalunya. També haurà de gestionar l'increment de plantilla acordat amb l'Estat i les jubilacions pactades als pressupostos entre el govern espanyol i ERC.

L'últim missatge públic que va llançar Trapero, durant el Dia de les Esquadres, demanava "respecte" per als Mossos, en un sentit ampli del terme, just quan faltaven pocs dies perquè comencés a caminar la comissió d'estudi sobre el model policial al Parlament i en un context de polèmica per les acusacions particulars de la Generalitat en defensa dels Mossos. També amb el record fresc, encara, dels episodis d'incivisme viscuts durant l'estiu amb els botellots i els enfrontaments amb els agents. Estela arriba al capdavant dels Mossos amb totes aquestes carpetes sobre la taula i amb l'objectiu d'abordar-les des d'un lideratge compartit i fugint d'un "hiperlíder" com Trapero, que en els últims anys ha estat heroi, traïdor i, sobretot, la cara més visible i encimbellada de la policia catalana.