Els positius que es detectin amb tests d'antígens es podran notificar a les farmàcies

Més de 1.300 podran fer-ho a Catalunya, ampliant els canals de Salut per quantificar els casos i la incidència del coronavirus

Unes noies, fent cua per fer-se un test a una farmàcia.
Unes noies, fent cua per fer-se un test a una farmàcia. | ACN
03 de gener de 2022, 10:44
Actualitzat: 17:03h
Les persones que detectin ser contagiades de Covid-19 a través d'un test d'antígens ràpids es podran notificar a les farmàcies. Es tracta d'una mesura "addicional" que s'afegeix als canals ja existents per comunicar al Departament de Salut que algú s'ha contagiat per coronavirus. Les farmàcies, llavors, s'encarregaran de comunicar tots els casos positius que hagin rebut a Salut. Es podran comunicar els positius a través de mail o telèfon. Les farmàcies demanaran dades a les persones que els notifiquin els casos, com per exemple el DNI.

Fins ara, tots aquests positius que detectava la població després de comprar un TAR s'havien de notificar a través del CAP o del 061. L'allau de trucades feia molt difícil atendre totes aquestes persones, i des del Departament s'ha decidit canalitzar totes aquestes notificacions a les farmàcies, perquè donin suport. Això no significa una substitució de canals: es podrà seguir trucant al 061 i al CAP per notificar contagis, siguin com siguin.

Era una situació que ja s'estava produint a Catalunya i ara, des del Govern, han decidit obrir aquest canal de notificació de contagis per tal de facilitar la feina a Salut. Així ho han explicat avui la doctora Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut, i Jordi Casas, president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

El mateix Casas ha admès que suposarà un augment del volum de feina per a les farmàcies, però les consideren "un punt d'atenció més del sistema de salut comunitària". Des del juliol ja s'han fet més de 250.000 tests d'antígens a les farmàcies i s'han notificat fins a 7.000 positius des de llavors.

En la situació actual de la pandèmia, Craywinckel assegura que aquest canal "els ajudarà" en un moment on la incidència del virus en la població és molt alt. Tot i això, remarca que és una via "temporal" i que no tindrà més recorregut fora d'aquesta situació concreta. Unes 1.300 farmàcies a tot el país podran notificar aquests positius a través de tests d'antígens. Totes elles ja estan dins del programa TAR (aquí es pot consultar la llista total), que els permet accedir al sistema informàtic de Salut.