Aragonès serà a la cimera d'Espanya i França i el Govern no participarà de la manifestació independentista

L'executiu diu que l'independentisme no pot regalar cap espai i assegura que "entén i respecta" el rebuig que genera la trobada entre Sánchez i Macron, utilitzada de manera "partidista" pel govern espanyol

La reunió del Govern d'aquest dimarts
La reunió del Govern d'aquest dimarts | Govern
10 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:47h
Pere Aragonès participarà de la cimera entre Espanya i França que tindrà lloc la setmana vinent a Barcelona. El Govern està en converses amb la Moncloa per acabar de concretar quin serà el protocol a seguir i quins membres de l'executiu, a banda del president, assisteixen a la trobada amb els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. "El Govern no ha de renunciar ni regalar espais que li pertoquen", ha deixat clar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. A hores d'ara s'està ultimant quin serà el rol d'Aragonès, que participarà per "defensar la veu i els consensos de Catalunya". "Desenvoluparà les funcions que li són pròpies", ha dit Plaja.

Mentre Aragonès sigui a la reunió, als carrers es manifestarà l'independentisme contra una trobada que s'ha entès com una "provocació". A la concentració convocada per l'ANC, Òmnium i el Consell per la República no hi serà el Govern, tal com ha anunciat Plaja aquest dimarts. De tota manera, ha afirmat que l'executiu "entén i respecta" el rebuig que genera una cimera que des del govern espanyol s'ha utilitzat "de manera partidista" per part del govern espanyol, per escenificar la pacificació del conflicte a Catalunya. 

Plaja ha mirat de fer equilibris entre la presència d'Aragonès a la cimera, la participació del seu partit, ERC, a la manifestació, i l'afirmació repetida més d'una vegada que "l'independentisme ha de ser a tot arreu". Segons la portaveu, no és incompatible ser a la reunió i tenir una manifestació unitària a les portes de la trobada. Plaja ha insistit en aquest sentit que el Govern té una responsabilitat institucional de ser en una trobada de presidents que es fa a Catalunya. No està clar, a hores d'ara, quin paper ha de tenir Aragonès: si es limitarà a saludar els dos mandataris o hi farà alguna cosa més. Hi haurà alguna trobada entre Sánchez i Aragonès, aprofitant l'ocasió? A hores d'ara, no està previst.

La portaveu ha dit que el Govern no participarà de la manifestació convocada, tot i que "la respecta i l'entén". "La cimera s'utilitza amb finalitats partidistes, però es fa a Catalunya i el president hi serà", ha deixat clar  Plaja. Segons ella, l'independentisme ha de ser a tot arreu i no és incompatible que el Govern sigui a la cimera i l'independentisme i els partits, siguin al carrer protestant-hi en contra i per demostrar que el procés continua viu. 

Al marge del Govern, els principals partits independentistes, ERC i Junts, sí participaran la setmana vinent de la manifestació convocada per les entitats sobiranistes contra la cimera d'Espanya i França, que es farà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), a Montjuïc. La manifestació, unitària després de diverses accions que han evidenciat les discrepàncies estratègiques també en l'independentisme civil, vol desmentir el missatge que Sánchez i els seus ministres han anat venent els darrers dies segons el qual el procés s'ha acabat gràcies als indults i a la reforma del codi penal.