Colau es queda sola: només els comuns avalen congelar relacions amb Israel

La iniciativa ciutadana que defensa la suspensió de tractes amb el país ha quedat rebutjada amb l'abstenció d'ERC i el vot en contra de PSC, Junts, PP, Ciutadans i Valents

Protesta amb banderes palestines a la Comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona
Protesta amb banderes palestines a la Comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona | ACN
Nació
15 de febrer de 2023, 12:40
Actualitzat: 17:14h
La Comissió de Presidència ha rebutjat aquest dimecres una proposició d'iniciativa ciutadana que demana suspendre les relacions entre Barcelona i Israel. Així, la decisió anunciada fa una setmana per l'alcaldessa Ada Colau de suspendre temporalment relacions institucionals amb Israel continua portant cua. La iniciativa ha rebut l'únic vot favorable de Barcelona en Comú, mentre que ERC s'ha abstingut. La resta de grups, el PSC, Junts, el PPCiutadans i Valents s'han posicionat en contra.

Tanmateix, les relacions entre Barcelona i Israel continuen suspeses per decret d'alcaldia i la proposició d'iniciativa ciutadana segueix el tràmit, ja que la comissió l'ha dictaminat i seguirà el seu curs fins al plenari. Així, el tràmit d'aquest dimecres no altera cap decisió ara com ara. La proposició presentada per la iniciativa ciutadana també insta l'Ajuntament de Barcelona i el govern municipal a reforçar la cooperació amb les organitzacions palestines i internacionals, incloses les israelianes, que treballen per posar fi a la violació de drets humans de la població palestina, i a "denunciar el crim d'apartheid contra el poble palestí".
 

"Estem apel·lant als drets humans"

A l'inici de la comissió, han comparegut els portaveus de la campanya "Barcelona amb l'apartheid no, Barcelona amb els drets humans sí". Un d'ells ha estat Salah Jamal, escriptor d'origen palestí i una de les persones que va signar l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv. Dirigint-se als regidors, Jamal ha recordat que, des de la signatura de l'acord a tres bandes -també amb Gaza- el 1998, Palestina ha continuat patint l'expansió israeliana, l'expropiació de terres i la "neteja ètnica".


"L'agermanament només serveix per blanquejar Tel-Aviv", ha denunciat Jamal, que ha destacat que "no és una ciutat democràtica". En acabat, Jamal ha demanat als grups que no parlin "d'antisemitisme" o de l'holocaust i que pensin que la Nakba palestina continua: "Estem apel·lant només drets humans". Per la seva banda, Alys Samson, portaveu de la campanya, s'ha preguntat si les vides palestines valen menys i ha demanat als regidors reflexionar sobre per què va ser ben vist trencar l'agermanament amb Sant Petersburg i no amb Tel-Aviv.
 

Només el suport dels comuns

L'únic suport que ha rebut la iniciativa ha estat per part de Barcelona en Comú mentre que ERC s'ha abstingut. La regidora de Drets Socials, Laura Pérez (BComú), ha agraït l'esforç de les més de 100 entitats impulsores de la iniciativa que han recollit més de 4.000 signatures. "Votarem a favor per coherència amb la justícia global", ha dit Pérez.

Des d'ERC, proposen que abans de tota suspensió o trencament de l'agermanament, es reavaluï l'acord i es convoquin representants de les tres parts (Barcelona, Gaza i Tel-Aviv) per fixar els termes d'una declaració. A més, els republicans lamenten que la decisió s'hagi pres per decret d'alcaldia. "Malgrat que coincidim en l'anàlisi, no coincidim en la resolució de trencar o suspendre agermanaments", ha dit el republicà Jordi Coronas, que ha destacat que "la situació d'apartheid del poble palestí és inacceptable".

Els socis de govern dels comuns, el PSC, han votat en contra, com la resta dels grups. La tinenta d'alcaldia Laia Bonet ha fet valdre l'acord d'agermanament: "Ha estat clau en la generació de consensos". Bonet ha reprovat la decisió "unilateral" de l'alcaldessa perquè "busca esquivar la minoria absoluta" en aquest àmbit. De fet, el PSC havia de presentar un punt en aquesta comissió per censurar la decisió de Colau, però finalment s'ha retirat i està previst tractar-ho en un ple extraordinari. "Treballarem per refer la imatge de Barcelona com a ciutat referent de la promoció de la pau", ha conclòs Bonet.

La resta de grups, Junts, PP, Ciutadans i Valents també han expressat el seu vot contrari enmig de mostres de rebuig per part de membres de la iniciativa ciutadana presents a la sala. Els grups han coincidit a criticar que Barcelona no pot trencar relacions amb Tel-Aviv i alguns han apuntat fins i tot que la decisió pot ser titllada d'antisemitisme. El PP o Valents també han coincidit a dir que Israel és un estat demòcrata.
 

Una carambola per l'absència de Collboni

Però no tot ha quedat en el debat sobre la iniciativa ciutadana. Grups com el PSC, el PP o Ciudadans han demanat explicacions als comuns per la decisió de l'alcaldessa, de suspendre relacions amb Israel, amb proposicions o precs que s'han debatut a posteriori. En aquest sentit, un dels punts presentats més contundents era el del Partit Popular, que demanava rebutjar la decisió de Colau. I ha comptat amb el suport dels socialistes. Tanmateix, aquesta iniciativa ha quedat rebutjada per una carambola que té un origen clar: la renúncia de Collboni al govern de l'Ajuntament.

El fet és que la proposta del PP, que també plantejava reforçar els vincles amb Tel-Aviv i Gaza, ha comptat amb el rebuig de BComú, però també d'ERC, que ha considerat que "no és el moment de potenciar relacions" amb la ciutat israeliana. Això ha fet igualar les forces al consistori. Comuns i republicans sumen 20 regidors, mentre que PSC, Cs, Barcelona pel Canvi, PP i la regidora no adscrita en sumen 20. El 41è regidor seria Jaume Collboni, però ha renunciat a l'acta i encara no té substitut. Això ha fet que els dos blocs empatessin i que s'hagi acabat imposant, pel vot de qualitat, el grup de govern que ostenta l'alcaldia, els comuns. Una situació inèdita, apunten des de l'Ajuntament.

 
Arxivat a