El Govern fulmina la directora general de Funció Pública després del caos en les oposicions

L'executiu encarrega un informe al gabinet jurídic per rescindir el contracte amb CEGOS, l'empresa organitzadora de la logística dels exàmens, que al seu torn va subcontractar una ETT per vigilar les proves

Aragonès i Vilagrà, abans de la reunió del Govern del 2 de maig del 2023.
Aragonès i Vilagrà, abans de la reunió del Govern del 2 de maig del 2023. | Govern
02 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:57h
Destitució fulminant per mirar d'aturar les crítiques de l'oposició i també dels aspirants a funcionaris que aquest dissabte van viure el caos en unes proves per accedir a feines públiques. Marta Martorell, directora general de Funció Pública, serà rellevada en el càrrec, segons confirmen a Nació fonts governamentals. La plaça de Martorell -substituïda per Anna Maria Molina amb efectes pràcticament immediats- forma part de la conselleria de la Presidència que lidera Laura Vilagrà, a qui la resta de partits demanen explicacions per les situacions viscudes aquest cap de setmana. Vilagrà compareixerà -a petició pròpia- al Parlament per donar explicacions sobre les complicacions logístiques en els exàmens d'accés, i aquesta tarda s'ha reunit amb els sindicats CCOO, UGT i IAC-CATAC per abordar la situació.

La consellera de la Presidència ha explicat als membres del Govern què havia passat amb les proves, i també ha informat que s'ha encarregat un informe als serveis jurídics per tal de demanar responsabilitats a les empreses implicades en l'organització de les proves. Entre aquest dimarts i el proper divendres els afectats tindran la possibilitat de presentar les incidències en un web específic que s'ha posat en marxa. Aquest dissabte es van celebrar 72 tipus de proves diferents. "El problema no és l'externalització. Es va contractar una empresa pels serveis logístics d'una convocatòria amb trets excepcionals", ha remarcat Plaja, que ha insistit a l'hora de demanar disculpes als opositors pel que "han hagut de viure" els examinands.
 
La portaveu de l'executiu ha apuntat que el gabinet jurídic es mirarà totes les clàusules per estudiar el contracte vigent amb l'empresa a qui es va adjudicar la logística. "Ara es tracta de conèixer totes i cadascuna de les incidències. S'analitzaran i es tindran en compte tots els arguments", ha apuntat Plaja, que ha indicat que cal "protegir les garanties" de tothom, també aquells que van poder fer en temps i forma el seu examen. "Tot això es farà de manera minuciosa i de la mà dels sindicats. Hem de resoldre amb la màxima agilitat aquest procés, que té com a objectiu que les places siguin per qui se les mereixi", ha asseverat.

Doble subcontractació

Mentre la Generalitat va assenyalar dissabte a la tarda l'empresa contractada per fer el servei d'organització de les oposicions, aquest dilluns s'ha sabut que CEGOS va subcontractar una altra empresa, l'ETT Randstad, per controlar els opositors que feien les proves. En declaracions als mitjans, la secretària d'Administració i Funció Pública, Alícia Correa, es va disculpar als qui es van sotmetre als exàmens va obrir la porta a repetir algunes de les proves. Tot i això, ho va condicionar a les conclusions de l'informe intern que han encarregat per saber què ha fallat. "Estem a l'espera de l'informe jurídic, que ens indiqui si hi ha alguna vulneració dels principis d'igualtat, mèrit i capacitat, i d'analitzar les situacions més personals", va exposar indicant també que es valoraran les "responsabilitats contractuals" de la companyia.

Fins ara, s'ha demostrat que Randstad va fer una oferta confusa que va acabar generant el caos. L'ETT buscava deu vigilants d'exàmens i els oferia un sou de 50 euros per un contracte de dia únic, el 29 d'abril de les 8.30 a les 13.30 hores. Hi havia uns requisits principals que anaven de ser una persona atenta, responsable i amb bona comunicació, a tenir facilitat per tractar amb els opositors i un nivell C o nadiu de català i castellà. La missió del seu contracte: vetllar per la correcta normativa de les proves i repartir i recollir els exàmens.

Un total de 13.581 treballadors de la Generalitat estaven convocats aquest dissabte a les proves, amb un total de 1.825 places. Les proves es van fer de forma descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona; 1.246, a Girona; 1.634, a Lleida i 1.554, a Tarragona. Les places a les quals es presenten eren 1.534 llocs de treball de personal funcionari -que inclouen personal d'administració i serveis, personal d'execució penal, cos d'agents rurals i cos d'advocacia-, més 291 llocs de personal laboral transversal.