Trias, després d'un recompte d'infart: «Seré alcalde de Barcelona»

El candidat de Junts, que ha guanyat les eleccions, afirma que "estendrà la mà" a altres forces i esmenta el PSC i ERC: "Haurem de governar amb altres"

Trias saluda els seus seguidors en la seva compareixença després de guanyar a Barcelona.
Trias saluda els seus seguidors en la seva compareixença després de guanyar a Barcelona. | Ricard Novella
28 de maig del 2023
Actualitzat a les 23:52h

L'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ho ha aconseguit. Després d'un recompte dramàtic, que ha fet ballar els resultats fins que s'ha superat el 85% del sufragi escrutat, Junts ha guanyat les eleccions municipals a Barcelona i se situa en una posició immillorable per fer-se amb l'alcaldia. Amb 11 regidors, un més que el PSC de Jaume Collboni i dos més que Ada Colau i els comuns, Trias es converteix en el gran guanyador d'aquestes eleccions a Barcelona. El candidat ha estat rebut per crits de "Trias alcalde" i s'ha mostrat ponderat en la valoració dels resultats, felicitant les altres forces polítiques i al·ludint al PSC. Ha exclamat amb satisfacció: "Em vaig presentar per ser alcalde de Barcelona i seré alcalde de Barcelona". 

Trias ha explicat que estava convençut que guanyaria, referint-se a unes enquestes "polítiques" que els deixaven en tercera posició. "Hem d'allargar la mà a la gent del PSC i d'Esquerra Republicana i amb la que volem tirar endavant", ha dit. "Hem de ser capaços d'entendre'ns", ha assegurat, "i hem de governar amb altres". Ha agraït la feina feta per tota la gent que ha treballat en la campanya. "Ara la meva feina serà governar", ha explicat, i ha promès "la dedicació a la ciutat de Barcelona". Trias ha parlat de fer que Barcelona "sigui la ciutat de tots".

En una breu intervenció, Jordi Turull s'ha felicitat pels resultats obtinguts a "la capital de Catalunya" però ha estès la valoració positiva dels resultats al fet de ser "la força més votada en més municipis". Per la seva banda, Laura Borràs ha afirmat que Junts "està satisfet" però ha reclamat "una reflexió en clau de país" després de l'escenari que deixen les urnes. "Quan l'independentisme està unit és quan avança", ha exclamat la presidenta del partit, entre crits d'"alcalde, alcalde!" dels seguidors presents, entre els quals s'hi trobava l'expresident Artur Mas. 

Junts ha viscut una nit electoral d'infart amb continus canvis d'ambient entre dirigents i seguidors del partit. Els primers resultats -i els sondejos fets públics a les 8 del vespre- mostraven Xavier Trias en tercera posició. Junts ha anat de menys a més al llarg de tota la nit, passant de 8 a 9 regidors, de 9 a 9 amb Jaume Collboni i més tard posant-se al davant del recompte amb 10 regidors. Una situació que s'ha viscut amb nervis i emoció trepidant en un lloc, l'Hotel Catalonia Rambles, que fa anys havia estat la seu del diari La Vanguardia.  

La presidenta de la formació, Laura Borràs, ha estat de les primeres dirigents a arribar a l'Hotel Catalonia Rambles, on Junts ha fet el seguiment electoral. Després, han estat David Saldoni, responsable de política municipal del partit, i Jordi Martí, cap de campanya, els qui han valorat els primers sondejos, que han considerat "satisfactoris". Des de Junts s'ha insistit en què "tots els escenaris estan oberts", que el partit "no renuncia a res" i, anunciant el que poden ser unes llargues negociacions, que "avui no es decidirà res". El cert és que la nit no feia més que començar a Junts.