Acord a Girona: Lluc Salellas serà l’alcalde d’un govern de Guanyem, Junts i ERC

El pacte independentista amb els postconvergents i els republicans situa Gemma Geis com a vicealcaldessa i evita que l'alcaldia quedi en mans del PSC

Quim Ayats, Lluc Salellas i Gemma Geis.
Quim Ayats, Lluc Salellas i Gemma Geis. | Guanyem
Bernat Surroca / Carme Rocamora
16 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:11h


Fumata blanca. Guanyem, Junts i ERC han arribat a un acord perquè Lluc Salellas tingui l'alcaldia de Girona i Gemma Geis en sigui la vicealcaldessa, segons ha pogut saber Nació de fonts de les negociacions. Els tres partits sumen en total 17 dels 27 regidors de l'Ajuntament, una majoria absoluta que permetrà evitar que Sílvia Paneque, guanyadora de les eleccions amb el PSC, sigui alcaldessa a partir d'aquest dissabte. L'anunci sobre el pacte al qual han arribat els tres partits s'ha fet oficial aquest migdia en roda de premsa. 

Les converses feia temps que s'havien iniciat per mirar de travar aquest pacte malgrat les crides de Paneque i els socialistes per deixar governar la llista més votada. En els últims dies havien transcendit principalment contactes entre Guanyem i Junts, i no estava clar quin rol podrien tenir els republicans de Quim Ayats. Finalment, però, aquest dijous hi va haver una trobada d'alt nivell entre les tres formacions independentistes, que va servir per tancar l'acord de progrés i sobiranista i definir l'organigrama i els projectes prioritaris. Els republicans es queden amb la segona tinència d'alcaldia i també amb tres regidories. 
 

Organigrama del nou Ajuntament de Girona by naciodigital on Scribd



Cristal·litzat l'acord, Paneque perd tota possibilitat d'arribar a l'alcaldia i Salellas, militant de la CUP però que a Girona ha apostat per una fórmula més àmplia, amb sectors dels comuns i dels moviments socials i veïnals de la ciutat, governarà els propers quatre anys en un municipi dominat tradicionalment pel PSC, amb l'ara conseller Quim Nadal, i CiU, amb l'expresident Carles Puigdemont

A Girona, Salellas s'ha mostrat orgullós de la capacitat dels independentistes d'arribar a una entesa. Per la seva banda, Geis ha defensat la necessitat d'un govern "fort, rigorós, estable i lleial als gironins", mentre que el líder d'ERC, Quim Ayats, ha destacat la importància d'un govern ampli per afrontar els reptes de Girona.

64 punts programàtics

Més enllà del cartipàs acordat, les tres formacions també han presentat 64 "grans projectes de ciutat" que es comprometen a desenvolupar durant el mandat, com ara la reducció fins a un 4% el màxim de pisos que es poden destinar a usos turístics. També destinar un milió d'euros anuals a inversions en habitatge per a lloguer social o incrementar places a les escoles bressol. En l'eix nacional, hi ha el compromís d'implicar l'associació de municipis per la independència en les accions municipalistes que es puguin fer en la defensa del dret a l'autodeterminació i la independència. Així mateix, Girona mantindrà el rebuig a la vinculació de la ciutat amb la monarquia. 
 

Acte programàtic Guanyem-Junts-ERC a Girona by naciodigital on Scribd

Els millors resultats de la CUP

L'aposta per una candidatura àmplia, juntament amb la feina de diversos anys a la capital gironina, ha permès a la CUP fer uns bons resultats i ostentar l'alcaldia d'una de les capitals del país. De fet, a les comarques gironines és on els cupaires han fet més bons números. La fórmula de Guanyem, però, no ha tingut èxit a tot arreu. A Badalona, per exemple, aquesta opció s'ha quedat amb un sol regidor tot i que fa uns anys Dolors Sabater va arribar a ostentar l'alcaldia gràcies a un acord ampli per desbancar Xavier García Albiol. En tot cas, a Girona ha funcionat.

Abans de les eleccions, l'equip de Salellas es mostrava optimista i confiava en uns bons resultats. Més enllà de la feina feta, que s'ha plasmat en bons numeros en tots els barris -o bé han guanyat o bé han quedat segons-, un altre element que ha afavorit Guanyem és la sortida de l'alcaldessa, Marta Madrenas (encapçalarà la llista de Junts a Girona al Congrés) i l'arribada de Gemma Geis, menys coneguda a la ciutat, que s'ha traduït en una davallada de regidors per als postconvergents.

Aquesta finestra d'oportunitat ha estat aprofitada per Guanyem, però també pel PSC, que amb Paneque al capdavant ha guanyat les eleccions, empatada a regidors amb l'esquerra alternativa, gràcies a una bona campanya i feina feta als barris durant anys. Paneque, però, veurà com aquest dissabte les tres forces sobiranistes investeixen Salellas, que després de tres intents (un amb la CUP com a número dos, dos amb Guanyem com a cap de llista) arriba finalment a l'alcaldia.