Qui és Marcial Dorado, el narcotraficant amb qui Feijóo estiuejava?

El contrabandista ja era una figura perfectament coneguda quan el 1990 va ser detingut en l'"operació Nécora"; el candidat del PP hi va compartir vacances el 1995 i, fins ara, no ha admès que coneixia el seu passat delictiu

Marcial Dorado, en una entrevista a «Lo de Évole»
Marcial Dorado, en una entrevista a «Lo de Évole» | La Sexta
21 de juliol del 2023
Actualitzat a les 11:03h
L'última setmana de campanya s'està fent llarga per a Alberto Núñez Feijóo. La mentida sobre les pensions, la lumbàlgia, l'absència al debat de RTVE, un comentari masclista sobre Yolanda Díaz... i ara la relació amb el narcotraficant Marcial Dorado. El candidat del PP ha passat de dir que no sabia qui era "perquè abans no existia Google" a admetre que coneixia que es tractava d'un "contrabandista".

Però d'on ve la relació entre Feijóo i Dorado? Tot plegat sorgeix el 2013, quan El País publica una imatge dels anys 90 en què tots dos apareixien en un vaixell enmig del mar de vacances. El polític i el narcotraficant passarien almenys dos estius junts: el de 1995 i 1996. La imatge ha perseguit Feijóo cada cop que es pronosticava un salt de la política gallega a l'estatal, per recordar que el presidenciable popular té moltes ombres. Així ho han verbalitzat també YolandaDíaz i Pedro Sánchez.

Quan Feijóo i Dorado comparteixen vacances, el segon ja havia estat detingut el 1990 en la coneguda com a operacióNécora, contra el narcotràfic de tabac i drogues a Espanya. Dorado apareixia a les pàgines dels diaris perquè en les causes judicials se'l presentava com el líder d'un dels grups de contrabandistes de Villagarcía de Arousa. Per tant, o Feijóo estava poc informat en aquella època, o bé coneixia els antecedents de Dorado i s'esforça a admetre que no. 

Si bé amb la presidència de Feijóo a Galícia es desconeix com avancen els vincles entre el polític i el narcotraficant, Dorado comença a rebre condemnes per la seva activitat a principis de segle. El 2003 s'obre un judici contra ell per tràfic de drogues, que el 2009 finalitza amb una condemna de 10 anys de presó per pertinència a una organitzaciócriminal dedicada al tràfic de cocaïna.

A tot això cal sumar-li també dues condemnes -el 2005, a tres anys de presó, i el 2015, a sis anys de presó- per subornar agents de la Guàrdia Civil i blanquejar gairebé 22 milions d'euros, també procedents del narcotràfic. Després de passar 11 anys empresonat, però, va aconseguir que l'autoritat penitenciària li concedís el tercer grau, que compleix des del 2020 amb semillibertat.