Sánchez veu marge per «millorar» l'amnistia sense retocar el terrorisme

El president espanyol obre la porta a escurçar els terminis d'instrucció, amb una reforma de la llei d'enjudiciament criminal, per convèncer Junts

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez. | Alberto Ortega / Europa Press
05 de febrer del 2024
Actualitzat a les 18:48h
S'introduiran canvis a la llei d'amnistia? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, insisteix que l'actual text és fruit d'un "bon acord" i que no és la seva "intenció" incorporar-los. Ara bé, davant les exigències de Junts, no tanca la porta a altres escenaris per aconseguir que la formació de Carles Puigdemont superi els seus dubtes. "Hi ha marge per millorar la llei. Serà constitucional. I tots els independentistes encausats, siguin líders o ciutadans corrents, seran acollits a aquesta amnistia", ha declarat en una entrevista a La Sexta aquest dilluns. Una de les fórmules per fer-ho seria una reforma de la llei d'enjudiciament criminal (LECrim) amb l'objectiu d'escurçar els terminis d'instrucció. En la mateixa entrevista, Sánchez ha enterrat la via de modificar la definició del delicte de terrorisme del Codi Penal, com havia proposat Jaume Asens, de Sumar. "Són elucubracions. No està en l'ànim del govern espanyol", ha afegit.

En qualsevol cas, la definició dels canvis s'haurà de concretar en les següents jornades. Aquesta setmana es preveu d'intenses negociacions amb Junts, però també de màxima discreció. "Tenim màxima disposició al diàleg, però som conscients que hem arribat a un bon acord", ha insistit Sánchez, que ha dit que les negociacions continuaran els "pròxims dies" amb l'objectiu de trobar una "solució". Així mateix, ha definit la norma com a "reparadora", i com una eina per avançar en el "retrobament total" que reivindica el PSOE. 

Amb quin objectiu es reformaria la llei d'enjudiciament criminal? Sánchez ha afirmat que en les últimes setmanes s'han vist "instruccions que es prolonguen", en referència a les últimes decisions judicials que apunten a líders independentistes. La ràpida aplicació de la llei d'amnistia és una de les esmenes que manté viva Junts a la llei, i una de les principals reivindicacions. Sánchez considera que aquesta possible reforma "encaixa perfectament" en la llei d'eficiència de la justícia que es va convalidar fa unes setmanes en un dels decrets del govern espanyol al Congrés.

Ara fa uns dies, poc després que l'amnistia fos rebutjada al Congrés pels vots en contra de Junts, Sánchez va enviar un missatge contundent i inèdit. "Com sap tothom, l'independentisme no és terrorisme", va assegurar, mostrant-se convençut que tots els independentistes encausats es veuran beneficiats per la norma perquè "no són terroristes". Una manera de mantenir-se en el compromís d'una amnistia integral al qual va arribar amb Junts per la investidura i que ara està en risc davant dels dubtes que hi ha sobre l'aplicació de la desjudicialització per part dels jutges que imputen delictes de terrorisme o alta traïció a dirigents com Carles Puigdemont. 

Ho ha insistit en l'entrevista d'aquest dilluns, en la qual ha defensat que és de "sentit comú" desvincular l'independentisme del terrorisme. "Vam vèncer el terrorisme fa 13 anys", ha recordat en referència a ETA. I ha defensat que ara és un moment de "temprança, fermesa i contenció". Un moment, això sí, en el que no contempla el referèndum que reclama l'independentisme català com a pròxima parada després de l'amnistia. L'argument en contra? La seva "inconstitucionalitat". 
 

ERC i Sumar

Com veuen la resta de formacions aquesta proposta? Junts encara no s'ha pronunciat. Des d'ERC, la portaveu Raquel Sans ha assegurat que l'assumeixen amb bons ulls, aquesta i qualsevol modificació que serveixi per garantir l'aprovació de la llei d'amnistia "com més aviat millor". Els republicans ja van assegurar que s'obren a qualsevol modificació per desencallar la llei: ja sigui redefinir el terrorisme al Codi Penal, reformar la llei orgànica del Tribunal Constitucional, o derogar la llei Mordassa. 

També des de Sumar han avalat aquesta modificació de la LECrim si ha de servir per "desbloquejar" la situació i arribar a un consens. El portaveu Ernest Urtasun ha assegurat que estan disposats a "escoltar" la modificació i "bastir ponts". Ara bé, també ha fet una crida a Junts, advertint que la ciutadania no entendria que la llei d'amnistia es converteixi en un "pols" amb l'estat espanyol.