França serà el primer país del món a protegir el dret a l'avortament a la Constitució

Fins a tres cinquenes parts de l'Assemblea Nacional i el Senat, controlat per la dreta, immortalitzen en una cerimònia a Versalles una aliança que ja és història dels drets de les dones

Una manifestant a favor de la legalització de l'avortament
Una manifestant a favor de la legalització de l'avortament | Europa Press
04 de març del 2024
Actualitzat a les 20:02h
França es convertirà en el primer país del món que consagra el dret a l'avortament a la seva Constitució. Així ho han decidit per 780 vots a favor diputats, diputades, senadors i senadores aquest dilluns en un congrés que ha reunit les dues cambres del parlament al Palau de Versalles, escenari de totes les fites.

El procés s'ha allargat 18 mesos, però ara ja es materialitza amb una xifra de vots favorables que supera àmpliament les tres cinquenes parts de vots totals, que són 925. Al final del recompte l'hemicicle ha celebrat la mesura amb un aplaudiment de més de dos minuts que ha abastat tot l'arc parlamentari.

L'Assemblea Nacional va donar llum verda a la mesura a finals de gener, deixant la pilota a la teulada d'un Senat controlat per la dreta i que es temia que pogués tirar per terra la proposta. No obstant això, la Cambra Alta també va votar la setmana passada a favor de blindar la interrupció de l'embaràs constitucionalment. Després d'aquest pas, Macron, va sortir ràpidament a celebrar la notícia i convocar per a aquest dilluns el denominat Congrés del Parlament, la sessió conjunta de totes dues cambres en què s'aborden revisions constitucionals quan no s'opta pel referèndum.

Amb la decisió presa aquesta jornada el país liderat per Emmanuel Macron aconsegueix una aliança històrica entre ideologies ben diferents per arribar a ser la primera nació que vota a favor d'inscriure a la carta magna la "llibertat garantida de la dona de recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs" en una modificació de l'article 34.

El primer país que consagra explícitament aquest dret en una cerimònia solemne que ja és història dels drets de les dones. França ha enviat un missatge al món entorn d'un dret qüestionat en molts països, o directament prohibit en d'altres. L'avortament és legal aquí des de ja fa 50 anys, però el fet d'incloure la pràctica a la Constitució la dota de més protecció jurídica.
Poc després de conèixer-se la notícia, Macron ha publicat un escrit a les seves xarxes on ha enaltit l'"orgull francès" per enviar un "missatge universal", i ha fet una crida a la població a participar en la cerimònia d'aprovació del dret a escala constitucional. El mandatari ha anunciat que divendres que ve 8 de març, Dia Internacional de la Dona, a la cèntrica plaça parisenca de Vendôme se celebrarà "la primera cerimònia de refermament (d'un dret constitucional) oberta al públic" "Celebrem junts l'entrada d'una nova llibertat garantida a la Constitució", ha di el francèst.