Làctia compleix les seves amenaces i tanca les portes a la llet d'Osona

L'empresa, principal distribuïdora de Mercadona, no accepta un afegitó al nou contracte amb els ramaders, que reclamen un preu just

Un camió davant la planta de Vidreres, on no ha pogut descarregar.
Un camió davant la planta de Vidreres, on no ha pogut descarregar. | ACN
02 d'agost de 2021, 11:04
Actualitzat: 11:53h
Els productors de llet d’Osonas’han trobat amb les portes tancades de la central de Làctia de Vidreres (la Selva) aquest dilluns al matí. L'empresa és la principal distribuïdora de Mercadona. El motiu és que l’empresa lletera no accepta una clàusula del nou contracte amb els productors.


Després de diversos estira-i-arronses, amb una manifestació inclosa al davant d'un dels supermercats a Vic, els ramaders van acceptar l'última oferta de Làctia, de 35 cèntims el litre. El sector denuncia que aquest preu encara és insuficient per cobrir els costos de producció ja queda lluny dels 37 cèntims que calculen que necessiten per revertir la situació.

Tot i això, els ramaders van signar divendres el contracte, però van incloure com a condició un afegitó que deia: "El subministrador signa aquest contracte per necessitat sent conscient que el preu acordat no cobreix els costos de producció". Làctia no ho va acceptar i va amenaçar que aquest dilluns deixaria de recollir la llet. I així ha estat.
 

El camió de llet, davant la planta de Làctia. Foto: Cooperativa Plana de Vic


A quarts de set del matí ha arribat una cuba de 25.000 litres de la Cooperativa Plana de Vic que ja no ha pogut descarregar. A les 11 ha passat el mateix amb una altra de Vaquers d'Osona, amb la mateixa quantitat. Els ramaders tenen ara un problema, ja que la producció estimada de la setmana és de 182.000 litres que, a hores d'ara, no saben on col·locar.

Itàlia o França
Els ramaders estan buscant sortides a la llet, abans no es faci malbé. Una possibilitat passa per vendre-la en el mercat interior, sense contracte, a un preu fins i tot inferior. Una segona sortida passa per l'exportació, a països com França o Itàlia.

Daniel Bassas, director general de la Cooperativa Plana de Vic, considera que l'exportació és una opció però la qualifica de "despropòsit". "Catalunya és deficitària, ha d'importar llet, no s'entendria que la portéssim a fora", explica. 


La producció lletera a Catalunya no cobreix tota la demanda i se n'ha d'importar de fora. El 1995 a Catalunya hi havia 4.329 explotacions però el 2020 s'han reduït, és a dir, han tancat el 90%. Només l'any passat van tancar 22 granges. El sector, a més, assegura que han guanyat en eficiència durant els últims anys i que ara toca millorar el preu per poder seguir amb l'activitat.

Segons explica Bassas, els ramaders a França, per exemple, cobren 44 cèntims per litre, molt per sobre el que cobren els seus homòlegs catalans.