L'Ajuntament garanteix l'inici de la construcció de 528 habitatges en aquest mandat

S'estima que al llarg de 2025 estiguin acabades les vuit promocions

Imatge d'arxiu d'una promoció d'habitatge assequible a Sabadell
Imatge d'arxiu d'una promoció d'habitatge assequible a Sabadell | ACN
26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:42h
528 habitatges. Aquesta és la xifra de pisos que ha marcat l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, perquè s'iniciï, a partir d'aquest 2021 i fins al 2023, la seva construcció. Seran tots de lloguer -tipologia HPO-, repartits en vuit promocions per diferents punts de la ciutat i que suposaran incrementar en un 34% el parc d'habitatge públic de la ciutat, arribant a 2.096.

Unes construccions que aniran a càrrec de l'empresa municipal Vimusa i la societat mixta SBD Lloguer Social i que suposarà una inversió de 104 milions d'euros, 69 dels quals aniran a càrrec de l'ens públic. "Era un deute històric", ha reblat Farrés, a més "d'una promesa electoral", i ha afegit, que en els quatre anys anteriors de l'anterior govern "havien estat incapaços" de fer promocions. 

L'horitzó, si tots els calendaris es compleixen, és que al 2025 estigui tot acabat. De fet, dues promocions, la de carretera de Barcelona -entre els carrers Zurbano i Cervantes- (21 habitatges) i Francesc Layret (32), començaran "en breu", tal com ha determinat el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés, i al març, respectivament. Cortés ha posat l'accent en aquests dos blocs, perquè es van anunciar al final del mandat passat, "però no s'havien començat les licitacions i ara, per fi, engeguen els treballs", ha deixat clar i s'espera entre finals de 2022 i principis de 2023 estiguin finalitzats. 

El 2022 engegaran dos dels quatre edificis previstos per aixecar a Can Gambús -entre els carrers Lituània, Malta, Poble de Bubi i Kurdistan-. Seran 213 domicilis amb data final el 2024. El 2023 s'engegaran les altres dues promocions, de 64 i 48 habitatges. I també la resta, un complex per a gent gran a la Roureda, amb un centenar de pisos. I, finalment, una cinquantena a Ca n'Ustrell, a tocar del camp municipal de la Roureda, a la cantonada amb el carrer d'Àger. El preu mitjà d'un lloguer d'uns 70 metres quadrats serà de 450 euros, amb aparcament inclòs. 

Sostenibilitat de convivència i construcció

Cortés ha precisat que, tant la construcció com la vida a l'interior dels immobles, serà més sostenible. Per una banda, ha garantit, que els edificis s'aixecaran "amb pràcticament emissions nul·les" i els pisos tindran "millores en aïllament, ventilació i els sistemes energètics d'alta eficiència, amb energies renovables". En aquest sentit, ha destacat la presència de plaques fotovoltaiques en totes les promocions.

Unes dotacions que permetran "reduir el consum" i "som capaços de millorar els requisits fixats" en aquesta matèria, ha assenyalat. 
 
Tanteig i retracte i l'acord amb Sareb: les altres línies 

Cortés ha recordat que entre aquest paquet de més de 2.000 immobles, hi ha afegits, a més dels d'emergència social, els aconseguits per tanteig i retracte, al voltant d'una quarantena i que s'espera augmentar aquest nombre amb negociacions "en procés, i l'acord amb la Sareb en una vuitantena, entre d'altres.