29
de gener
de
2020, 14:00
Actualitzat:
16:43h
Les pastisseries Pessics, d'Artés; Montserrat, de Cardona; Can Postres, de Sant Vicenç de Castellet, i El Cigne, KKO i Perarnau, de Manresa van rebre, aquest passat dissabte, 25 de gener, el guardó Fava de Cacau de la mà de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.
Aquest premi, que enguany ha celebrat la primera edició, va convocar-se en el marc de la 3a Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, una de les activitats més reeixides i consolidades de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica que ja fa trenta-cinc anys que se celebra al municipi en qüestió.
Les sis pastisseries bagenques, doncs, han estat, juntament amb 44 pastisseries més, escollides entre les 50 millors de Catalunya. La llista dels establiments guardonats la va confeccionar un jurat independent creat i coordinat per un equip de tres especialistes. Ells mateixos van encarregar-se, també, de seleccionar el jurat que va fer efectiu el veredicte dels primers guardons Fava de Cacau. Aquest jurat estava format per professorat de pastisseria, periodistes especialitzats en gastronomia i pastissers i pastisseres que no disposen d'una pastisseria en propietat perquè treballen en restaurants o acadèmies.
Pessics
Va obrir les portes fa quatre anys, al carrer Barquera d'Artés, de la mà de la pastissera Ari Soler. "Vam escollir aquella ubicació perquè des de l'Ajuntament van engegar un programa per afavorir la posada en marxa de negocis de petit format en aquell tram del poble, que antigament havia estat el centre comercial del nucli antic", explica la jove emprenedora. Si bé aquella iniciativa consistorial no va acabar de reeixir, l'establiment de Soler, la pastisseria Pessics, sí que va anar-se fent un lloc al municipi i a la comarca: "el fet de treballar amb farines ecològiques i d'oferir un producte diferent al de les pastisseries tradicionals, ens va fer guanyar força clientela", assenyala.
Va ser arran de veure que li era complicat acollir el volum de demandes que li arribaven en un local tan petit, que va decidir buscar-ne un de nou: "vam trobar-ne un al bell mig del poble, al carrer Doctor Ferrer, molt més espaiós". D'això ja en fa un any. Aquest nou espai, comenta Soler, "ens ha permès construir un obrador molt més gran i col·locar taules i cadires per als comensals". I és que si per alguna cosa es caracteritza la pastisseria Pessics és perquè no només és un establiment comercial, sinó que també ofereix servei de bar.
Pel que fa al producte estrella del negoci, la jove pastissera ho té clar: els Pessics. "Són els que donen nom a la botiga i són una creació nostra". Es tracta de petits mossecs, d'una textura semblant a la del mousse, amb una galeta a la base, que tenen diferents gustos: "n'hi ha de maracujà, de fruits vermells, de xocolata negra, de praliné, de coco... i com que són petits, pots tastar-ne més d'un i, així, fer-te una idea del producte que oferim", apunta. A banda, la pastisseria també comercialitza pastes dolces i salades, pastissos, coques, mousses i productes típics de les festivitats tradicionals.
Pastisseria Montserrat
L'Empar Rubio i les seves dues germanes ja són la segona generació que regenta aquest mític establiment situat al carrer de Cambres de Cardona. El va obrir el seu pare l'any 1980, després d'haver-se passat anys formant-se en l'ofici de pastisser a Barcelona i de treballar en diversos locals de la capital catalana.
Ara, i després de 40 anys de feina incansable, la pastisseria Montserrat ha aconseguit esdevenir un dels comerços més emblemàtics de la comarca, amb una clientela local però també forana: "ens ve gent de tot arreu, a comprar, fins i tot de l'estranger", recalca Rubio, tot assegurant que una de les claus del seu èxit és que "hem seguit i seguim emprant les ressenyes i les fórmules tradicionals de la pastisseria de tota la vida", i "utilitzem productes de primera qualitat".
Malgrat totes les creacions que ofereixen "tenen molta tirada", n'hi ha tres que són especialment populars. Es tracta del Totxo, un torró típic i exclusiu de Cardona que conté dues barres cremades de torró farcides per dins, de les neules i de la pasta seca.
Can Postres
El 19 de març de l'any 2005 va obrir, al carrer Joan Cadevall de Sant Vicenç de Castellet, la pastisseria Can Postres de la mà de Ricard Berenguer i la seva parella. Berenguer, que ara mateix té 49 anys, s'ha passat la vida treballant de pastisser en diversos establiments de la comarca. Un bon dia, però, va decidir emprendre el seu propi camí i donar vida a un projecte comercial que ha arrelat completament al municipi.
Can Postres s'ha convertit, sens dubte, en el creador per excel·lència de dolços de Sant Vicenç. I és que entre els productes que ofereix s'hi troba l'anomenada Mola de Sant Vicenç, "una espècia de pa de pessic molt prim, farcit de nata i crema i recobert d'ametlla, cacau i sucre de llustra". Es tracta d'un bescuit molt típic de la festa major d'hivern que va idear el seu tiet (pastisser, també, de tota la vida), l'any 1984.
Així mateix, i per encàrrec de l'Ajuntament del poble, Berenguer també va crear el Pastís de Gitanes, un dolç emblemàtic emmarcat dintre la centenària tradició de la ballada popular de Gitanes que està compost per dues capes de bescuit farcides de nata i trossos de maduixa natural, amb xocolata per sobre i decorat amb el mantó tradicional de Gitanes, fet de sucre glacé.
Pastisseria El Cigne
L'entusiasme i la passió per la feina ben feta són, en gran part, les responsables que han fet que, a dia d'avui, El Cigne ja acumuli tres generacions de mestres pastissers. L'aventura va començar l'any 1964, quan Artur Blaya i Maria Bach van obrir, al número 9 del carrer Urgell de Manresa, la primera pastisseria amb aquest nom, que avui en dia encara segueix dempeus.
El negoci va funcionar tan bé que anys després el van ampliar posant en marxa un altre local, ubicat al carrer Barcelona, número 2. Aleshores, a banda de Blaya i Blanch, a l'establiment hi treballaven, també, les seves filles (l'Eva i la Maria) i el marit d'aquesta darrera, Salvi Pérez, actualment responsable de l'obrador juntament amb el seu fill (i nét dels impulsors del negoci), David Pérez.
"Ja portem 56 anys en aquest món, i el fet de compartir-lo amb la família encara ens omple més", s'emociona el pare Pérez, que ressalta que "aquesta vinculació amb Manresa i la seva gent" va ser un dels motius pels quals, l'any 2015, la família va decidir traslladar l'activitat de la botiga del carrer Barcelona en un local més gros, situat al número 10 del mateix vial.
Assegurant que "sempre hem intentat vincular la tradició amb la innovació", des de la pastisseria El Cigne no es mullen a l'hora d'escollir un producte estrella que els caracteritzi: "hi ha gustos per a tot i la veritat és que tot el que elaborem, es ven molt bé", assenyala Pérez, que afegeix que "si n'hagués de dir algun potser em decantaria pels encenalls de Sant Josep, una pasta seca que, o bé pot estar recoberta de xocolata o bé pot ser ametllada". Últimament, destaca, "també ens encarreguen molts panettones".
Pastisseria Perarnau
Un altre dels establiments emblemàtics de la capital del Bages, encara més antic que El Cigne. El va fundar, l'any 1962, Maria Vilardell i Ramon Perarnau, i ara és el seu nét -Joan Ramon Perarnau- qui està al capdavant de l'obrador. "El meu avi treballava a la pastisseria Cal Riera, al carrer Sant Miquel de Manresa, i llavors, quan van proposar-li que hi entrés el meu pare (Xavier Perarnau), la meva àvia va dir que si el seu fill s'havia de llevar a les cinc del matí per treballar, que ho fes en un negoci familiar", explica el nét.
Així va ser, doncs, com va obrir, al carrer Carrió, aquesta mítica pastisseria que ja fa 58 anys que està al peu del canó. "Antigament, el Carrió era no era un carrer gens cèntric, i tot i així la gent venia a comprar", relata Perarnau.
Pel que fa als productes característics de l'establiment, el Joan Ramon no dubta: les Bananes. "És un dolç molt nostre, que no sé pas si es fa enlloc més de Catalunya", diu. Es tracta d'una gormanderia feta de merenga i sucre, amb essència de plàtan. A banda, i durant les festes de Nadal "també venem moltes neules recobertes de xocolata".
KKO
La xocolata és el tret característic i l'ingredient protagonista d'aquesta pastisseria que va néixer, l'any 2008 al carrer Nou de Santa Clara, al barri de les Escodines de Manresa. Regentada per Toni Pladellorens, que durant molt temps s'havia encarregat de fer les postres del restaurant Ca l'Aligué, aquest establiment "era una inquietud que tenia i que volia fer realitat", assegura.
Intentant, sempre, innovar i experimentar amb el cacau, Pladellorens considera que els productes que més èxit tenen són els mousses de xocolata, les pastes seques cobertes de xocolata i els bombons.
Aquest premi, que enguany ha celebrat la primera edició, va convocar-se en el marc de la 3a Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, una de les activitats més reeixides i consolidades de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica que ja fa trenta-cinc anys que se celebra al municipi en qüestió.
Les sis pastisseries bagenques, doncs, han estat, juntament amb 44 pastisseries més, escollides entre les 50 millors de Catalunya. La llista dels establiments guardonats la va confeccionar un jurat independent creat i coordinat per un equip de tres especialistes. Ells mateixos van encarregar-se, també, de seleccionar el jurat que va fer efectiu el veredicte dels primers guardons Fava de Cacau. Aquest jurat estava format per professorat de pastisseria, periodistes especialitzats en gastronomia i pastissers i pastisseres que no disposen d'una pastisseria en propietat perquè treballen en restaurants o acadèmies.
Pessics
Va obrir les portes fa quatre anys, al carrer Barquera d'Artés, de la mà de la pastissera Ari Soler. "Vam escollir aquella ubicació perquè des de l'Ajuntament van engegar un programa per afavorir la posada en marxa de negocis de petit format en aquell tram del poble, que antigament havia estat el centre comercial del nucli antic", explica la jove emprenedora. Si bé aquella iniciativa consistorial no va acabar de reeixir, l'establiment de Soler, la pastisseria Pessics, sí que va anar-se fent un lloc al municipi i a la comarca: "el fet de treballar amb farines ecològiques i d'oferir un producte diferent al de les pastisseries tradicionals, ens va fer guanyar força clientela", assenyala.
Va ser arran de veure que li era complicat acollir el volum de demandes que li arribaven en un local tan petit, que va decidir buscar-ne un de nou: "vam trobar-ne un al bell mig del poble, al carrer Doctor Ferrer, molt més espaiós". D'això ja en fa un any. Aquest nou espai, comenta Soler, "ens ha permès construir un obrador molt més gran i col·locar taules i cadires per als comensals". I és que si per alguna cosa es caracteritza la pastisseria Pessics és perquè no només és un establiment comercial, sinó que també ofereix servei de bar.
Pel que fa al producte estrella del negoci, la jove pastissera ho té clar: els Pessics. "Són els que donen nom a la botiga i són una creació nostra". Es tracta de petits mossecs, d'una textura semblant a la del mousse, amb una galeta a la base, que tenen diferents gustos: "n'hi ha de maracujà, de fruits vermells, de xocolata negra, de praliné, de coco... i com que són petits, pots tastar-ne més d'un i, així, fer-te una idea del producte que oferim", apunta. A banda, la pastisseria també comercialitza pastes dolces i salades, pastissos, coques, mousses i productes típics de les festivitats tradicionals.
Els Pessics, el producte identitari de la pastisseria Pessics d'Artés Foto: Pessics
Pastisseria Montserrat
L'Empar Rubio i les seves dues germanes ja són la segona generació que regenta aquest mític establiment situat al carrer de Cambres de Cardona. El va obrir el seu pare l'any 1980, després d'haver-se passat anys formant-se en l'ofici de pastisser a Barcelona i de treballar en diversos locals de la capital catalana.
Ara, i després de 40 anys de feina incansable, la pastisseria Montserrat ha aconseguit esdevenir un dels comerços més emblemàtics de la comarca, amb una clientela local però també forana: "ens ve gent de tot arreu, a comprar, fins i tot de l'estranger", recalca Rubio, tot assegurant que una de les claus del seu èxit és que "hem seguit i seguim emprant les ressenyes i les fórmules tradicionals de la pastisseria de tota la vida", i "utilitzem productes de primera qualitat".
Malgrat totes les creacions que ofereixen "tenen molta tirada", n'hi ha tres que són especialment populars. Es tracta del Totxo, un torró típic i exclusiu de Cardona que conté dues barres cremades de torró farcides per dins, de les neules i de la pasta seca.
A la pastisseria Montserrat es fan un fart de vendre Totxos de Cardona per Nadal Foto: Montserrat
Can Postres
El 19 de març de l'any 2005 va obrir, al carrer Joan Cadevall de Sant Vicenç de Castellet, la pastisseria Can Postres de la mà de Ricard Berenguer i la seva parella. Berenguer, que ara mateix té 49 anys, s'ha passat la vida treballant de pastisser en diversos establiments de la comarca. Un bon dia, però, va decidir emprendre el seu propi camí i donar vida a un projecte comercial que ha arrelat completament al municipi.
Can Postres s'ha convertit, sens dubte, en el creador per excel·lència de dolços de Sant Vicenç. I és que entre els productes que ofereix s'hi troba l'anomenada Mola de Sant Vicenç, "una espècia de pa de pessic molt prim, farcit de nata i crema i recobert d'ametlla, cacau i sucre de llustra". Es tracta d'un bescuit molt típic de la festa major d'hivern que va idear el seu tiet (pastisser, també, de tota la vida), l'any 1984.
Així mateix, i per encàrrec de l'Ajuntament del poble, Berenguer també va crear el Pastís de Gitanes, un dolç emblemàtic emmarcat dintre la centenària tradició de la ballada popular de Gitanes que està compost per dues capes de bescuit farcides de nata i trossos de maduixa natural, amb xocolata per sobre i decorat amb el mantó tradicional de Gitanes, fet de sucre glacé.
A Can Postres venen moltes Moles de Sant Vicenç Foto: Can Postres
Pastisseria El Cigne
L'entusiasme i la passió per la feina ben feta són, en gran part, les responsables que han fet que, a dia d'avui, El Cigne ja acumuli tres generacions de mestres pastissers. L'aventura va començar l'any 1964, quan Artur Blaya i Maria Bach van obrir, al número 9 del carrer Urgell de Manresa, la primera pastisseria amb aquest nom, que avui en dia encara segueix dempeus.
El negoci va funcionar tan bé que anys després el van ampliar posant en marxa un altre local, ubicat al carrer Barcelona, número 2. Aleshores, a banda de Blaya i Blanch, a l'establiment hi treballaven, també, les seves filles (l'Eva i la Maria) i el marit d'aquesta darrera, Salvi Pérez, actualment responsable de l'obrador juntament amb el seu fill (i nét dels impulsors del negoci), David Pérez.
"Ja portem 56 anys en aquest món, i el fet de compartir-lo amb la família encara ens omple més", s'emociona el pare Pérez, que ressalta que "aquesta vinculació amb Manresa i la seva gent" va ser un dels motius pels quals, l'any 2015, la família va decidir traslladar l'activitat de la botiga del carrer Barcelona en un local més gros, situat al número 10 del mateix vial.
Assegurant que "sempre hem intentat vincular la tradició amb la innovació", des de la pastisseria El Cigne no es mullen a l'hora d'escollir un producte estrella que els caracteritzi: "hi ha gustos per a tot i la veritat és que tot el que elaborem, es ven molt bé", assenyala Pérez, que afegeix que "si n'hagués de dir algun potser em decantaria pels encenalls de Sant Josep, una pasta seca que, o bé pot estar recoberta de xocolata o bé pot ser ametllada". Últimament, destaca, "també ens encarreguen molts panettones".
Els encenalls de Sant Josep són un dels productes estrella de la pastisseria El Cigne de Manresa Foto: El Cigne
Pastisseria Perarnau
Un altre dels establiments emblemàtics de la capital del Bages, encara més antic que El Cigne. El va fundar, l'any 1962, Maria Vilardell i Ramon Perarnau, i ara és el seu nét -Joan Ramon Perarnau- qui està al capdavant de l'obrador. "El meu avi treballava a la pastisseria Cal Riera, al carrer Sant Miquel de Manresa, i llavors, quan van proposar-li que hi entrés el meu pare (Xavier Perarnau), la meva àvia va dir que si el seu fill s'havia de llevar a les cinc del matí per treballar, que ho fes en un negoci familiar", explica el nét.
Així va ser, doncs, com va obrir, al carrer Carrió, aquesta mítica pastisseria que ja fa 58 anys que està al peu del canó. "Antigament, el Carrió era no era un carrer gens cèntric, i tot i així la gent venia a comprar", relata Perarnau.
Pel que fa als productes característics de l'establiment, el Joan Ramon no dubta: les Bananes. "És un dolç molt nostre, que no sé pas si es fa enlloc més de Catalunya", diu. Es tracta d'una gormanderia feta de merenga i sucre, amb essència de plàtan. A banda, i durant les festes de Nadal "també venem moltes neules recobertes de xocolata".
Les mítiques Bananes, un dels productes amb més èxit de la pastisseria Perarnau Foto: Perarnau
KKO
La xocolata és el tret característic i l'ingredient protagonista d'aquesta pastisseria que va néixer, l'any 2008 al carrer Nou de Santa Clara, al barri de les Escodines de Manresa. Regentada per Toni Pladellorens, que durant molt temps s'havia encarregat de fer les postres del restaurant Ca l'Aligué, aquest establiment "era una inquietud que tenia i que volia fer realitat", assegura.
Intentant, sempre, innovar i experimentar amb el cacau, Pladellorens considera que els productes que més èxit tenen són els mousses de xocolata, les pastes seques cobertes de xocolata i els bombons.
Els bombons del KKO són molt populars entre la clientela Foto: KKO