El congrés de Junts protegeix Borràs en cas de ser condemnada per corrupció

La ponència organitzativa assegura que, en escenaris de "lawfare", la comissió de garanties pot estipular que no es prenguin mesures contra militants que hagin rebut sentències per delictes vinculats amb males pràctiques

Laura Borràs, en l'arrencada del congrés de Junts
Laura Borràs, en l'arrencada del congrés de Junts | Junts
16 de juliol de 2022, 20:15
Actualitzat: 20:15h
La presidenta del Parlament i de Junts, Laura Borràs, ha centrat la intervenció en l'obertura del congrés d'aquest dissabte al voltant de la seva situació personal, encara més complexa aquesta setmana des que la Fiscalia ha presentat l'escrit d'acusació pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En concret, el ministeri públic li reclama sis anys de presó i 21 d'inhabilitació, una "desproporció" -segons Borràs- que exemplifica l'operació de l'Estat per descavalcar-la. La presidenta del partit i de la cambra catalana ha assegurat que seria una mostra "d'inhumanitat" no fer-li costat, frase dirigida a ERC, que ja li demana obertament que faci un pas al costat, escenari que no es produirà si és per voluntat de Borràs, que quedarà protegida com a militant si és condemnada perquè es manté vigent l'excepció per un cas de lawfare.

Què diu la ponència organitzativa sobre la situació de Borràs? "La condemna amb sentència ferma per algun delicte relacionat amb la corrupció o la malversació de fons o altres delictes que atemptin contra els principis fundacionals del partit. No s'entendrà en casos de lawfare, que s'haurà de valorar en cada cas concret, per part de la Comissió de Garanties", diu el text transaccionat. Una esmena del Berguedà demanava suprimir, precisament, aquest esment als casos de lawfare, però s'ha retirat. El discurs dels dirigents de Junts, els últims dies, es basa en vincular la causa contra Borràs a la "persecució" contra l'independentisme. Aquest és, de fet, el principal argument de defensa de la presidenta del partit i del seu entorn més immediat.

"La repressió és una estructura de l'Estat, i creieu-me: sé del que us parlo. He viscut un moment especialment dur. Us vull agrair les mostres de suport". La presidenta del Parlament ha apuntat que la manca d'empatia i "d'empara" en els moments de "màxima dificultat" és la "més gran mostra d'inhumanitat en la dimensió personal i d'indiferència en el terreny institucional". "Per això us puc donar les gràcies. Les mostres d'empatia em demostren que Junts no és ni inhumà ni indiferent davant les injustícies. Prestigiar el Parlament és defensar-lo davant d'un Estat que ens vol agenollats i atemorits", ha indicat. Jordi Turull ha arrencat el seu discurs dient que "se'ls gira molta feina" a la gent que la vol "fer caure", un missatge que també anava dirigit als socis d'ERC.

El cas Borràs també té a veure amb el futur del Govern. El partit té en marxa una auditoria per determinar el grau de compliment de l'acord de legislatura -rubricat per Jordi Sànchez, exsecretari general, i el president Pere Aragonès-, però no estarà acabada fins a finals de juliol. En aquell moment serà traslladada a l'executiva i, al setembre, s'elevarà al consell nacional. Serà aleshores quan es decidirà en ferm si es consulta la militància sobre la continuïtat dins l'executiu, de la qual en són partidaris els quadres més institucionals del partit -bona part dels quals amb càrrec-, mentre que les veus més crítiques amb el Govern estan arrenglerades al voltant de Borràs.