Vidre, on vas?

El vidre del contenidor verd, amb 40 anys d'història a Catalunya, permet tornar a produir nous envasos

El vidre es recull selectivament des de fa 40 anys
El vidre es recull selectivament des de fa 40 anys | Agència de Residus de Catalunya
Nació
19 de desembre de 2022
Actualitzat: 30 de juny de 2023, 13:29h
Envàs, on vas? Els sona, oi? Segur que en algun moment l’han cantat en tirar les escombraries al contenidor que toca. L’any 2011 la recollida selectiva a Catalunya es feia en un 40,6% del total de residus que generàvem. Deu anys després, l’any 2021, se separen correctament un 47% del total de residus que generem els catalans i les catalanes. Entremig, el Govern ha dut a terme campanyes tant recordades i efectives i d’impacte en el nostre dia a dia, com és el cas de la campanya "Envàs, on vas?" De fet, aquest increment del gairebé set punts, segur que es deu, en gran mesura, a campanyes com aquesta. 

Però la xifra del 47% encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge que estipula la Comissió Europea, que són d’un 55% per l’any 2025, un 60% per l’any 2030 i un 65% en el 2035. Per tant hi ha marge per fer les coses millor. Amb aquest objectiu i amb l’efemèride que es compleixen 10 anys de la recordada campanya "Envàs, on vas?", el Govern impulsa una altra campanya amb el claim"10 anys després, reciclem més"


Es pretén recuperar l’esperit de fa 10 anys però actualitzant els missatges i traslladar que, malgrat les coses s’estan fent bé, encara hi ha recorregut per fer-ho millor. Els continguts de la campanya fan un call to action als catalans i catalanes a separar correctament les diferents tipologies de residus.

La xifra del 47%, set punts més que el 2011, encara és insuficient si ens fixem en els objectius de reciclatge de la Comissió Europea.

Els missatges clau de la campanya fan molta incidència en dos aspectes. En primer lloc en la prevenció, posant en relleu que el millor residu és aquell que no es genera. I en segon lloc en els nous sistemes eficients de recollida selectiva amb una mirada especial en el porta a porta. Un mètode de recollida que ja s’ha implantat a 303 municipis de Catalunya i que properament s’instal·larà a 133 més d’arreu del país. Així també es farà especial incidència en la recollida en origen i en l’ús de contenidors intel·ligents que també han incorporat molt municipis de Catalunya.
 

40 anys separant el vidre

Amb tot, la campanya farà un esforç explicatiu altre cop sobre tots els tipus de residus que existeixen fent especial incidència en tots i cadascun d’aquests residus. És el cas del vidre. A Catalunya, la recuperació dels envasos vidre es va iniciar l’any 1982, a la ciutat de Barcelona.

La destinació majoritària del vidre procedent de la recollida selectiva és el reciclatge per a la fabricació d'envasos.

Actualment, la destinació majoritària del vidre procedent de la recollida selectiva és el reciclatge per a la fabricació d'envasos. Una part minoritària es destina a la fabricació d'altres productes, bàsicament per a la construcció.

El reciclatge del vidre s'inicia amb un procés de neteja i de separació de materials no desitjables: taps, elements metàl·lics, adhesius, etc. que s’haurien d’evitar en la separació en origen. Posteriorment es tritura fins a convertir-lo en gra i obtenir el que s'anomena casc de vidre que servirà com a matèria primera per a la fabricació de nous envasos.

El casc de vidre es transporta a les fàbriques d'envasos de vidre on es realitzen els processos de fusió a altes temperatures fins a obtenir una massa líquida homogènia per poder fabricar altre cop nous envasos de vidre reciclats amb una nova vida. 

 Per tal de resoldre els dubtes de la ciutadania, el Govern disposa del web residuonvas.cat, una guia per a consultar qualsevol qüestió sobre recollida selectiva de residus.