Els grans mals del capitalisme, segons Antón Costas

El president del Consell Econòmic i Social allunya la perspectiva d'una desacceleració de l'economia i assenyala que la desigualtat exigeix crear bones ocupacions i no només mesures redistributives

Antón Costas, avui a l'acte de l'APD al Col·legi d'Economistes.
Antón Costas, avui a l'acte de l'APD al Col·legi d'Economistes. | APD
13 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:08h
"El capitalisme és com el colesterol, n'hi ha de bo i de dolent". Ho ha dit el president del Consell Econòmic i Social d'Espanya, Antón Costas, en una jornada sobre les perspectives econòmiques i financeres del 2023 organitzada per l'Associació per al Progrés i la Direcció (APD) al Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC). Davant un auditori format per alts directius d'empresa, l'economista i acadèmic, expresident del Cercle d'Economia, ha donat una lliçó d'economia social, assenyalant els grans mals del sistema econòmic. 

Costas ha deixat clar que ell defensa el sistema capitalista, però ha reclamat assumir les contradiccions que genera i respondre amb la mateixa ambició que va generar la creació de l'estat del benestar i va generar les dècades "glorioses" posteriors a la Segona Guerra Mundial. L'economista ha destacat els aspectes més sensibles de l'actual escenari econòmic i els grans mals d'unes classes dirigents que no han estat a l'alçada.   
 

1.- La confusió de les elits

Segons Antón Costas, estem davant "un canvi d'era" que es comprova a l'analitzar la manera tan diferent amb què s'ha respost a les dues grans crisis econòmiques, les del 2008 i la del 2020. "La crisi del 2008 va ser el final d'una època, però això no es va entendre per part de les elits", ha dit. S'ha referit al concepte de "clima d'època", un moment de gran tombant similar al que es va produir els anys trenta, amb la Depressió, i davant del qual no serveixen gaire les velles mesures de sempre.
 

2.- Respondre al canvi climàtic

Costas ha al·ludit als grans desafiaments que afronta el sistema. Un dels més greus és el que representa el canvi climàtic, que ha qualificat com "una destrucció del món físic sobre el qual ens assentem" i que requereix una resposta urgent per part dels governants i de la societat. L'abast de la crisi mediambiental és una de les grans incerteses amb què s'ha trobat el sistema.
 

3.- Amb la redistribució no n'hi haurà prou

Junt amb el repte climàtic, l'altre gran conflicte a afrontar és el de la desigualtat. "Els problemes de cohesió i el que porta de malestar i ressentiment -ha enunciat- no es podran afrontar només amb mesures redistributives". Costas ha assegurat que el que suposen els alts índexs de desigualtat requeriran molt més que polítiques de protecció social. Aleshores? Només una transformació qualitativa del mercat laboral serà una mesura amb impacte a llarg termini. "Caldrà crear més bones ocupacions per a molta més gent", ha receptat a un auditori d'alts directius d'empresa.
 

4.- Diferenciar entre risc i incertesa

Costas ha advertit de la necessitat de diferenciar clarament entre risc i incertesa. Els riscos són els reptes que s'assumeixen amb una bona informació de la qual es disposa i dels que s'és conscient. En canvi, la incertesa és la incapacitat d'entendre l'abast dels riscos que hi ha al davant. Ha esmentat la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la inflació desbocada com a elements d'incertesa, citant el Keynes que deia que "quasi mai succeeix el que és inevitable, sinó el que és impensable".
 

5.- Un error en les prediccions

Antón Costas ha assenyalat que l'economia no es desaccelerarà aquest 2023 en contra del que s'ha anat repetint per part de les grans institucions econòmiques. Hi haurà, en tot cas, una lleu reducció del creixement. Costas ha assenyalat que l'ha sorprès l'error en la major part de les prediccions econòmiques fetes per les grans institucions econòmiques, en especial els bancs centrals. Després que s'anunciés una recessió imminent durant mesos, la recessió que no s'ha produït. L'economista ha explicat que quan hi ha un gran consens sobre les expectatives econòmiques, ell sol anar en direcció contrària. En aquest sentit, també ha fet una crida a evitar l'alarmisme, com es fa amb la situació del deute, un alarmisme que pot agreujar la situació.   

L'economista ha afirmat que s'està davant una "inflació híbrida", molt diferent a la d'altres moments, una inflació que serà frenada però que, segons ell, implicarà que determinats productes sí que continuaran pujant. Una situació que exigirà també una actuació decidida per part dels poders públics. L'auditori escoltava atent i Costas els ha deixat clar que el que deia anava per ells: "Vostès cobren uns sous millors que molta gent i és perquè han de gestionar molt bé la situació". Han estat les lliçons d'un professor. 

 
Arxivat a